lifestyle
0

10 najčišćih gradova na svijetu

Sarajevo-x.com
Calgary, Kanada
Calgary, Kanada
Analizom 300 gradova širom svijeta, napravljena je lista onih najčišćih. Riječ je o gradovima gdje se nalaze sjedišta velikih kompanija, u kojem je obrazovni sistem na visokom nivou i gdje je dobro razvijene struktura javnog gradskog saobraćaja.
  1. Calgary, Kanada Populacija: 988.193 Površina: 5107 kvadratnih kilometara

Calgary je kanadski grad koji se najbrže širi i raste. Nekada je bio centar naftne industrija, a danas ima malu proizvodnju. Grad koji je ugostio ZOI poslije Sarajeva, gradio je sportski imidž te svake godine ugošćuju sve veći broj turista.

  1. Honolulu, SAD Populacija: 377.260 Površina: 272 kvadratnih kilometara

[SLIKA]2[/SLIKA]Honolulu je turistički grad koji ima malu, neznatnu proizvodnju. Diči se najboljim javnim prijevozom u SAD-u, iako voze samo autobusi.

  1. Helsinki, Finska Populacija: 564.908 Površina: 185 kvadratnih kilometara

Helsinki je finski centar za međunarodnu trgovinu i komunikacije. Pored toga što je administrativni centar države, središte je i medija i kulturnog života

  1. Ottawa, Kanada Populacija: 859.704 Površina: 2,778 kvadratnih kilometara

Ottawa je glavni grad Kanade. Ekonomija se vrti oko državnih poslova i tehnoloških kompanija. Nazivaju ga i Silikonska dolina sjevera.

  1. Minneapolis, SAD Populacija: 382.618 Površina: 151 kvadratnih kilometara

[SLIKA]5[/SLIKA]Minneapolis je najveći grad u Minnesoti. On je medijski i kulturalni centar savezne države Minessota. Grad je pun biciklističkih staza koje se masovno koriste.

6.Oslo, Norveška Populacija: 548.411 Površina: 454 kvadratnih kilometara

Oslo je glavni, a ujedno i najveći grad Norveške. Pomorsko je središte u kojem se nalazi mnoštvo export-import kompanija. Ima najveću luku u Norveškoj.

  1. Stockholm, Švedska Populacija: 780.818 Površina: 35 kvadratnih kilometara

Stockholm je političko i ekonomsko sjedište Švedske. Ovaj grad skoro da nema tešku industriju. Kao finansijski centar mnoge korporacije su svoja sjedišta smjestila baš u taj grad.

  1. Katsuyama, Japan Populacija: 26.961 Površina: 253 kvadratnih kilometara

[SLIKA]8[/SLIKA]Katsuyama je mali grad sa dobro razvijenim sportskim, odnosno zimskim turizmom. Poznat je i po velikom muzeju dinosaura. Katsuyama je najmlađi grad na ovoj listi. Osnovan je tek 1954. godine

  1. Nürnberg, Njemačka Populacija: 500.132 Površina: 186 kvadratnih kilometara

Ovaj grad ima široku lepezu industrijskih djelatnosti. Prisutna je auto industrija, industrija elektronike i optike. Simens je jedna od najvećih i najdominantnijih kompanija tamo. Mreža gradskih cesta je veoma razvijena, ima brze vozove, tramvaje, autobuse i metro. I pored svega ovog, iznenađujuće je čist.

  1. Ženeva, Švicarska Populacija: 186.526 Površina: 15 kvadratnih kilometara

Ženeva je drugi grad po veličini u Švicarskoj. Smješten je na istoimenom jezeru. Centar je za međunarodnu trgovinu i državne poslove. Gradskim saobraćajem vladaju trolejbusi i tramvaji, iako su prisutni i autobusi i željeznica.