Niko na svijetu nije bolje poznavao Bosnu i bosanske narode od njega, niko ih nije bolje i tacnije "opjevao" i nikad se u Bosni nije rodio bolji pisac od njega. Istina koju je govorio, bas kao i Mesa Selimovic i mnogi drugi, bila je razlog zasto ti najveci sinovi Bosne i Hercegovine nisu bili dobro dosli u Bosni. Tamnom vilajetu je istina nepodnosljiva. Otjerali su ih u Beograd dok su bili zivi i govorili, a onda ih mrtve trazili nazad i prisvajali. Podmuklo i besramno kako su ih i otjerali. Dovoljno je procitati komentare na kliksu i vidjeti da je u Bosni "business as usual".
E moj Smucalo :-) Ni ti ni ja ne bi znali da su postojali Alija Djerzelez i Mustafa Madzar, da ih Andric ne opisa. Mesa je mnogo konkretnije rekao ono sto je Andric govorio kroz romane, pa me cudi da on za takve kao sto si ti nije veci sovinista od Andrica, ili moderno receno, genocidas, agresor i cetnik :-)
Smucalo, da ti ponovim jos jednom. Nikada ti ne bi cuo za Aliju Djerzeleza i Mustafu Madzara da nije bilo Ive Andrica. Zahvaljujuci Andricu dobili smo njihove romansirane biografije. Znamo da je Alija bio opasan ratnik, veoma zaljubljive prirode i nevjest sa zenama, kao sto i prilici covjeku koji je zivot provodio u bitkama. Onaj koji je navikao da otima i u borbi uzima ono sto zeli, nije mogao da shvati da je zensko srce neosvojivo. Bar ne svako. Zato je on u Andricevom djelu romanticni junak, a ne samo hladnokrvni ubica i ne ismijan kao sto ti to vidis. Procitaj to jos nekoliko puta da ti ne objasnjavam. Shvatices i sam. Mozes ti to, Smucalo :-)
Prikaži sve komentare (174)