Objavljeni detalji
18

Šta tačno stoji u odluci Ustavnog suda Hrvatske: Milanoviću je poslano jasno upozorenje

V. K.
Foto: E. M./Klix.ba
Foto: E. M./Klix.ba
Ustavni sud Hrvatske danas se oglasio povodom najave kandidature Zorana Milanovića na izborima u Hrvatskoj, a mediji u Hrvatskoj objavili su i detalje odluke suda.

Između ostalog, dokument pod nazivom "Upozorenje" tretira pitanje najave Milanovića za kandidaturu te se ističe kako je Ustavni sud dužan upozoriti sva tijela koja na bilo koji način sudjeluju u izbornom procesu, kao i sve sudionike izbornog procesa, na neposrednu odgovornost za odluke koje donose.

"Član. 96 Ustava propisuje da Predsjednik Republike ne može obavljati nijednu drugu javnu ili profesionalnu dužnost, te da nakon izbora podnosi ostavku na članstvo u političkoj stranci, o čemu obavještaja Hrvatski sabor. Predsjednik Republike je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati u političkim aktivnostima nijedne političke stranke, što isključuje bilo kakvu mogućnost da Predsjednik Republike u kontekstu raspisanih parlamentarnih izbora bude kandidat na listi za izbor zastupnika ili istican kao kandidat za dužnost predsjednika Vlade Hrvatske" objašnjava se.

Pojašnjeno je kako je kandidatura nespojiva s njegovim ustavnim položajem.

"Ako se polazeći od njegovih izjava, predsjednik za vrijeme obnašanja dužnosti kandiduje za Hrvatski sabor, mora odmah podnijeti ostavku predsjedniku Ustavnog suda, u tom slučaju dužnost privremenog predsjednika Republike po sili Ustava preuzima predsjednik Hrvatskog sabora", zaključuje se.

Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović ranije je kazao da ukoliko se Zoran Milanović dok je na dužnosti kandiduje za funkciju, on mora u istom trenutku podnijeti ostavku.

"Predsjednik Republike Hrvatske predstavlja i zastupa RH u zemlji i inostranstvu. Odgovara za nezavisnost. Vrhovni je zapovjednik oružanih snaga, raspisuje izbore te povjerava mandat za sastavljanje Vlade osobi koja uživa povjerenje većine zastupnika. Predsjednik RH je nestranačka osoba i dok obavlja tu dužnost i dok obavlja tu dužnost ne smije sudjelovati. Kandidovanje predsjednika na listi bilo koje političke stranke za izbor te njegovo isticanje kao kandidata nespojivo je s njegovim ustavnim položajem te načelom diobe vlasti. Ako se polazeći od njegovih izjava za vrijeme obnašanja dužnosti, kandidira, odmah mora podnijeti ostavku", kazao je Šeparović.