"Nordijski odgovor"
33

Norvežani objavili fotografije i videosnimak uoči početka velike NATO vježbe, učestvuje 20.000 vojnika

V. K.
Foto: Oružane snage Norveške
Oružane snage Norveške objavile su videosnimak i fotografije kao najavu početka velike vojne vježbe pod nazivom "Nordijski odgovor", a koja se odvija unutar najveće vježbe NATO saveza "Steadfast Defender".
U kratkom saopćenju, norveške snage su saopćile kako će vježba pokazati da NATO vodi računa i o ovom području alijanse.

"Nordijski odgovor 24 je započeo. U naredne dvije sedmice, 20.000 vojnika alijanse će raditi na uvježbavanju odbrane sjevernih teritorija alijanse. Zajedno ćemo raditi na sigurnosti NATO-a, pokazati snagu, jedinstvo i koheziju. Zajedno smo NATO", poručili su.

Uoči početka velike vježbe, Oružane snage Norveške objavile su i fotografije zajedničkog treninga norveških i kanadskih vojnika.

"Specijalen snage Norveške i Kanade su zajedno trenirali kao Jedinica za specijalne operacije. Zajednička obuka odvija se u nordijskim zemljama i uključuje helikoptere koji služe za dolazak do tzv. tačke infiltracije", zaključili su.

Kako je naglašeno, zemlje koje će učestvovati u ovoj vježbi su Belgija, Velika Britanija, Kanada, Danska, Finska, Francuska, Njemačka, Italija, Nizozemska, Norveška, Španija, Švedska i SAD.

Otprilike polovina trupa koje će učestvovati u vježbi bit će na kopnu, a ostali će trenirati na moru.

U vježbi će učestvovati 50 podmornica, fregata, nosača aviona i raznih amfibijskih plovila, dok će u zraku biti više od 100 borbenih aviona, transportnih aviona kao i helikoptera.