Sarajevo
29

Općina Stari Grad osnovala javno komunalno preduzeće, upravljat će parkinzima

V. K.
Foto: I. Š./Klix.ba
Foto: I. Š./Klix.ba
Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo održalo je 34. redovnu sjednicu, te su iz obimnog dnevnog reda, usvojene mnoge bitne tačke.

Osnovano je Javno komunalno preduzeće, koje će preuzeti upravljanje parkinzima u Starom Gradu. Posebnim setom odluka, u naredna tri mjeseca bit će uređena oblast javnih površina, parkirališta i reklama.

Usvojen je i Nacrt odluke o privremenom korištenju javnih površina, prilikom koje se žele implementirati preporuke revizije i uvesti javni pozivi. Općinski načelnik je pozvao sve da se uključe u javnu raspravu.

U skladu sa preporukama revizije, usvojene su i odluke o postupcima utvrđivanja posebnog značaja kao i transparetnog finansiranja neprofitnih organizacija, te pokroviteljstva načelnika. Prema preporukama revizije, uređena je i oblast plaćanja komisija i radnih grupa. Također, usvojeni su pravilnici o poklonima i reprezentaciji.

Općinsko vijeće Stari Grad je formalno dodijelilo S.O.S. dječijim selima objekat sa 7 stanova u ulici Čadordžina, a u njihovim stanovima će boravati djeca bez roditelja koja studiraju. Načelnik Čengić je izrazio želju da će uskoro useliti u te stanove. Također, upoznao je vijećnike s tim da je Vlada FBiH dozvolila uređenje Kasarne Mustafa Hajrulahović-Talijan, zajedno sa Vladom Kantona Sarajevo i Udruženjem boraca "Zelene beretke".

Općinsko vijeće je donijelo pravilnik kojim su uređeni postupci dodjele plastenika, jer je ovo imovina kojom je godinama raspolagano bez Općinskog vijeća.

Usvojen je Pravilnik o dodjeli novčanih sredstava za sufinansiranje troškova medicinski potpomognute oplodnje, te utvrđen nacrt Pravilnika prava na jednokratnu pomoć lica u stanju socijalne potrebe, jer je ovo oblast koju Općina želi urediti.

Formiran je i organizacioni odbor za Dane općine.

"Ove godine, želimo ovaj dan nizom manifestacija približiti narodu, a ne samo funkcionerima", naglasio je načelnik Čengić, te dodao da nastavljaju ispunjavati obećanja koja su dali građanima.