Ko vrši opstrukcije
124

Konaković o imenovanju Gavrankapetanovića u KCUS: Kolo vode uposlenici Ministarstva zdravstva FBiH

B. H.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine i predsjednik NiP-a Elmedin Konaković komenatarisao je proces imenovanja Ismeta Gavrankapetanovića na mjesto novog direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).
"Proces imenovanja prof. dr. Ismeta Gavrankapetanovića na čelo KCUS-a na površinu je izbacio prljavštinu za koju smo znali da postoji. Nekoliko interesnih grupa čini sve da čovjek koji je od UO KCUS predložen za direktora ne bude imenovan. Interesne grupe koje dobro sarađuju godinama bez obzira ko je na vlasti", poručio je Konaković.

Dodao je kako "kolo vode" uposlenici Ministarstva zdravstva FBiH koji prema njegovom mišljenju godinama koordiniraju upravo pomenute interesne grupe.

"Ministar Rimac je dio priče, ne zna ili ne želi da se tim problemom bavi. I to ćemo saznati u narednih nekoliko dana. Nismo se puno uzbudjivali ni reagovali, htjeli samo da se slika jasno vidi. Provjeravali su diplomu, dobili potvrdu od EFSA da je sve ok. Pitali su Ministarstvo visokog obrazovanja KS da li je certifikat jači od diplome (ne šalim se), dobili su adekvatan odgovor", istakao je Konaković.

Poručio je kako očekuje da će Gavrankapetanović biti ubrzo imenovan.

"Očekujemo da prof. dr. Ismet Gavrankapetanović bude imenovan vrlo brzo, a u suprotnom sam siguran da će pravosudni organi reagovati. E onda, nek’ se pripreme interesne grupe. U posjedu sam prvostepene presude zbog identičnog procesa. Odgovorna osoba presuđena na kaznu zatvora", dodao je na kraju.

Podsjećamo, Upravni odbor (UO) izabrao je Gavrankapetanovića za direktora Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS). Međutim, funkciju nije preuzeo jer federalni ministar zdravstva Nediljko Rimac Rimac još nije potpisao saglasnost za njegovo imenovanje.