Pročitana optužnica
88

Detalji sa ročišta Dodiku: Iznenađen pitao sutkinju ko je ona, njegove pristalice zviždale

A. Ku.
Konačno je pročitana optužnica u Sudu Bosne i Hercegovine protiv predsjednika bh. entiteta Republika Srpska (RS) kojeg Tužilaštvo BiH tereti za neizvršavanje odluka visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.
S obzirom na to da sudija Suda BiH Mirsad Strika u maju ove godine ide u penziju, a u periodu do tada koristi pravo na godišnji odmor, odlučeno je da se predmet presignira na sutknju Senu Uzunović.

Kada je Uzunović ušla u sudnicu Suda BiH, iznenađeni Dodik je pitao "Ko ste Vi?".

Uzunović je potom objasnila da je Strika tražio presigniranje postupka te da je odlučeno da ona preuzme predmet jer ima najmanje predmeta s oznakom "K" nakon čega je pitala da li Tužilaštvo BiH ili odbrana imaju primjedbe na njeno postavljanje.

Traženje izuzeća

Tužioci Tužilaštva BiH su jednoglasno kazali da nemaju primjedbu, dok je odbrana kazala da traži njeno izuzeće.

"Bilo mi je iznenađenje kada ste se pojavili umjesto sudije. Dobio sam poziv koji je potpisao drugi sudija, a ne Vi", rekao je Dodik i dodao da Sud ne zna šta radi.

Dodikov advokat je Goran Bubić, a u sudnici je bio i pravni savjetnik odbrane Anto Nobilo.

Advokat Bubić je također rekao da je stava da su svi trebali biti upoznati da je sudija promijenjen.

Nakon toga je odbrana problematizirala odvajanje postupka Dodika i Lukića. Bubić je kazao da im je usmeno saopćeno da je predmet razdvojen te da je potrebno da dobiju usmeni otpravak o razdvajanju postupka. Odbrana je tražila i razdvajanjje optužnice.

Bubić je naveo da je Uzunović pristrasna i da traže zahtjev za njeno izuzeće te je ona tražila da taj zahtjev obrazloži.

"Ja te razloge nemam u pismenoj formi", rekao je Bubić.

Kada je postalo jasno da će optužnica biti pročitana, Dodik se malo zbunio te je u obrazlaganju zbog čega je Uzunović, za koju tvrdi da prvi put za nju čuje, umjesto pojma "pristrasna" koristio "nepristrasna".

Na kraju je konstatovao da je nemoguće da Sud "nema nikog osim vas Bošnjaka".

"Da je ovo pravi sud bili bi obavješteni da ćete Vi biti tu. Djeluje mi kao prepad, a ne neki proces", rekao je Dodik te ustvrdio da je Uzunović bila dio vladajuće strukture.

Upitan je da obrazloži i argumentuje te navode.

"Vi ste ovdje ušli, prvi put Vas vidim u životu i čujem Vaše ime, da ima 'p' od prava ne biste pristali da se ovdje sudi. Zakone donosi parlamentarna skupština" rekao je.

Spuštena zavjesa

Nakon odluke da se čita optužnica, Dodikove pristalice iz publike su ustale i zviždale zbog čega je spuštena zavjesa koja razdvaja sudnicu od publike, a sutkinja je pozvala sudsku policiju da odstrane sve koji ne poštuju red.

Poslije čitanja optužnice sutkinja je upitala optuženog da li razumije pročitanio.

"Ništa od toga nisam razumio. Radi se o izvrtanju činjenica. Ovo je jedna nakarada kako bi se vodio postupak pod pritiskom", rekao je.

Dodao je da će odbrana iznijeti neke od dokaza koji kažu da je u pisanju optužnice učestvovalo nekoliko stranih ambasadora.

"To što je neko donio odluku da je Bog ne znači da možete podići optužnicu", smatra Dodik.

Dodao je da se odlukom ne može mijenjati zakon te je kazao da je optužnica "sklepana nabrzinu".

Koncept odbrane

Dodikov advokat Bubić je izložio koncept odbrane te je kazao da je Tužilaštvo teret dokazivanja prebacilo na odbranu.

Rekao je da će odbrana predstaviti čitav tekst Mirovnog sporazuma jer se Tužilaštvo poziva samo na Aneks 10.

"Naš koncept odbrane svodi se na dokazivanje suverenosti BiH koja je zajednica dva entiteta i tri naroda. Ovom optužnicom se to negira", rekao je Bubić.

Naveo je da je cilj postupka borba protiv ustavnih organa RS-a, omalovažavanje NSRS, Vlade RS-a, a konkretno se, kako kaže Bubić, atakuje na predsjednika RS-a.

"Žele ga eliminisati iz političkog života", tvrdi Bubić.

Sutkinja je naredno ročište zakazala za 21. februar. Tada će Tužilaštvo BiH ispitati četiri svjedoka koji su službenici SIPA-e.