Borac Armije RBiH
228

Nakon 45 dana iz izraelskog zarobljeništva pušten bosansko-palestinski doktor Muhamed el Ran

F. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Kako je za Klix.ba potvrdila porodica, doktor Muhamed el Ran pušten je iz izraelskog zatočeništva nakon 45 dana provedena u zatvoru. El Rana su zarobile izraelske vojne snage 18. decembra 2023. godine nakon okupacije bolnice u kojoj je radio.
Muhamed el Ran je kao specijalista opće i onkološke hirurgije radio u Indonezijskoj bolnici koja se nalazi u gradu Beit Lahiya na sjeveru Pojasa Gaze. Krajem novembra izraelska vojska je opkolila ovu bolnicu.

Nakon toga 18. decembra pod nerazjašnjenim okolnostima El Ran je bio zarobljen i odveden u Izrael. Porodica nije imala informacije o njegovom stanju niti gdje se nalazi.

U zračnim napadima izraelske vojske ubijena su dva rođaka doktora El Rana sa porodicama, ukupno 11 osoba je ubijeno. Trenutak kada je doktor primio tu informaciju zabilježen je kamerama i objavljen na društvenim mrežama. U istoj bolnici kao i Muhamed radi i njegov brat Muayyed.

Ranije su preko Egipta u Bosnu i Hercegovini uspjeli da se prebace supruga doktora El Rana i kćerka.

Muhamed El Ran je rođen u Gazi, a medicinski fakultet je završio u Beogradu 1989. godine, nakon toga je 1990. godine započeo specijalizaciju u Sarajevu gdje je dočekao i početak rata kada se pridružio odbrani Bosne i Hercegovine. Nakon početka agresije na Bosnu i Hercegovinu, El Ran se pridružio Armiji Republike Bosne i Hercegovine kao dio saniteta Pofalićkog odreda.

Kao pripadnik Armije RBiH bio je direktni učesnik ključnih bitaka za odbranu Sarajeva: Pofalićke bitke i bitke za Žuč.