Pitanje sigurnosti
61

Katica: Trenutno se koristi 200 kamera za nadzor javnih površina u Kantonu Sarajevo

A. Ku.
Foto: I. L./Klix.ba
Foto: I. L./Klix.ba
Policija u Kantonu Sarajevo trenutno koristi 200 kamera za nadzor javnih površina, a njihov broj će biti u narednom periodu i povećan.

Kako je u razgovoru za Klix.ba kazao ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica planirana je nabavka još 100 kamera u naredne dvije godine.

Katica je na početku razgovora istakao da je pokrivenost saobraćajnica u Kantonu Sarajevo videonadzornim kamerama, kao i mobilnim i stacionarnim radarima veoma značajna u kontekstu sigurnosti.

"To je jedna od mjera koja je predviđena našim Smjernicama za poboljšanje stanja sigurnosti u saobraćaju na području KS koje smo usvojili prošle godine. S ciljem realizacije tih mjera u ovoj godini je planirana nabavka dodatnih kamera i njihovo postavljanje na svim mjestima za koje struka procijeni potrebu, te nabavka novih stacionarnih i mobilnih radara za koje smo u budžetu osigurali 1.500.000 KM", rekao nam je Katica.

Dodao je Uprava policije MUP-a Kantona Sarajevo trenutno koristi oko 200 videonadzornih kamera raznih generacija. Govoreći o kvaliteti kamera ističe da kvalitet pojedine kamere odgovara njenoj generaciji.

"Posljednja generacija kamera je nabavljena 2023. godine. Većina kamera vrši nadzor javnih površina u gradskim općinama dok se određene kamere i radari pomijeraju i raspoređuju u zavisnosti od potreba, odnosno Uprave policije", objašnjava Katica. Na pitanje o nabavci novih kamera, odgovara nam da je MUP KS planirao nabavku oko 100 novih analitičkih kamera koje će biti postavljane u više faza u naredne dvije godine.

"Lokacije za postavljanje kamera odredit će se na osnovu procjena organizacionih jedinica Uprave policije. U budžetu smo predvidjeli i sredstva za proširenje tzv. SPARTA sistema na 20 novih lokacija, odnosno sistema kamera koje služe za provjeru i akviziciju registarskih tablica", kaže Katica.

S ciljem povećanja sigurnosti u saobraćaju, MUP MS usko sarađuje i sa Ministarstvom s saobraćaja KS na projektu adaptivnog upravljanja saobraćajem koji podrazumijeva stalni nadzor svih 165 raskrsnica u Sarajevu.

"Krajem 2025. godine planiran je završetak ovog projekta, a u okviru kojeg će se na svim semaforiziranim raskrsnicama u Kantonu postaviti videonadzorne kamere. Dugoročna vizija ministarstva po ovom pitanju se ogleda u uspostavi modernog i naprednog operativnog centra koji planiramo smjestiti u novu zgradu MUP-a koju gradimo u Kolodvorskoj ulici, na čijoj pripremi uveliko radimo", zaključio je Katica.