Bure baruta
50

Dok ključa na Bliskom istoku, sada svi strijepe od američkog odgovora na smrtonosni napad u Jordanu

D. Be.
Bijela kuća (Foto: EPA-EFE)
Bijela kuća (Foto: EPA-EFE)
Američke trupe na Bliskom istoku desetine puta su bile napadnute od strane grupa bliskih Iranu od početka rata u Gazi u oktobru prošle godine. No, u posljednjem napadu koji se dogodio danas ubijena su tri američka vojnika, a najmanje 25 je povrijeđeno.
Jedno od ključnih pitanja nakon smrtonosnog napada na američku bazu je kako će Washington odgovoriti.

"Znamo da su to izvele radikalne militantne skupine koje podržava Iran i djeluju u Siriji i Iraku. Nema sumnje - sve odgovorne ćemo pozvati na odgovornost u vrijeme i na način koji sami odaberemo", rekao je Biden.

U prvim reakcijama američki senatori pozivaju na "žestoku odmazdu jer su Iranci prešli crvenu liniju". Također, predsjednik Biden je na meti kritika republikanaca zbog, smatraju, mlakih akcija na ovom pitanju.

SAD je za napade okrivio skupine koje podržava Iran, što se smatra odmazdom za podršku Washingtona Izraelu u ratu protiv Hamasa.

I Američka glavna komanda (Centcom) i predsjednik Joe Biden rekli su danas da je napad u kojem su ubijena tri američka vojnika bio na bazu u Jordanu blizu sirijske granice.

Nakon njegove izjave, glasnogovornik jordanske vlade, Muhannad Moubaideen, rekao je javnoj televiziji Al Memleke da je cilj napada bila baza Al Tanf u Siriji, a ne u Jordanu.

Američke snage tamo su raspoređene od 2016. godine kao dio međunarodne koalicije protiv ISIL-a, u blizini granice s Jordanom.

Neimenovani američki dužnosnik u razgovoru za Reuters, međutim, tvrdi da je cilj napada bila baza u Jordanu i da je ranjeno američko vojno osoblje evakuirano iz Jordana.

SAD i Ujedinjeno Kraljevstvo također su nedavno izveli napade na jemenske Hute koje podržava Iran kao odgovor na njihove napade projektilima i bespilotnim letjelicama na međunarodne brodove u Crvenom moru i Adenskom zaljevu.

Proteklih sedmica Iran je izveo brojne raketne napade na ciljeve u Siriji, Iraku i Pakistanu, za koje je tvrdio da su povezani sa skupinom Islamska država, Izraelom i separatističkom skupinom Baloch zasebno, piše BBC.

Teheran je također optužio Izrael, čiji su Sjedinjene Američke Države blizak saveznik, da je izveo zračni napad na sirijsku prijestolnicu Damask, u kojem je ubijeno pet visokih pripadnika iranskih snaga sigurnosti.