Oglasili se i iz Srbije
50

Ukrajina prozvala HBO zbog saradnje s Milošem Bikovićem: On podržava genocid

L. R.
Miloš Biković (Foto: D. S./Klix.ba)
Miloš Biković (Foto: D. S./Klix.ba)
Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine jučer je putem zvaničnog Twitter profila prozvalo platformu HBO zbog angažiranja srbijanskog glumca Miloša Bikovića.
Naime, nakon vijesti da će srbijanski glumac glumiti u popularnoj seriji "White Lotus", koja se prikazuje na platformi HBO, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine uputilo je oštru kritiku napisavši da je Biković osoba koja podržava genocid i krši međunarodno pravo.

"Miloš Biković, srbijanski glumac koji podržava Rusiju od početka sveobuhvatne invazije, sada bi trebao glumiti u trećoj sezoni HBO-ove serije 'White Lotus'. HBO, da li je u redu da radite s osobom koja podržava genocid i krši međunarodno pravo", napisali su.

Tako je uz tekst, Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine objavilo snimku na kojoj se vidi kako se Biković rukuje s Vladimirom Putinom. Oni su na ovaj način uputili poruku producentima serije zbog toga što Biković otvoreno podržava Rusiju i Putina.

No, ubrzo se oglasilo i Ministarstvo vanjskih poslova Srbije, koje tvrdi da je su ukrajinske tvrdnje neutemeljene, budući da je riječ o jednom od najpopularnijih i najtalentiranijih glumaca iz Srbije.

"Republika Srbija baštini dugu tradiciju kulturnog stvaralaštva te smo veoma ponosni na Ustavom zagarantovano pravo na slobodno naučno i umjetničko stvaralaštvo. Podvlačimo da su tvrdnje ukrajinske strane neutemeljene, budući da je Miloš Biković prije svega jedan od najpopularnijih i najtalentovanijih srbijanskih glumaca svoje generacije, koji je, iako mlad, već ostavio traga u srbijanskoj, ali i međunarodnoj kinematografiji. Želimo da podsjetimo da je ministar vanjskih poslova Ivica Dačić Milošu Bikoviću na 'Dan srpske diplomatije' 2019. godine uručio povelju zbog izuzetnog ličnog doprinosa u promociji Srbije i njenog bogatog kulturnog stvaralaštva u svijetu", napisali su.

Inače, Biković je od Vladimira Putina je 2018. godine dobio medalju časti Puškin, koja se dodjeljuje za doprinos u umjetnosti i kulturi, a 2021. godine dobio je i rusko državljanstvo.

Također, strani mediji su objavili da je Bikoviću 2019. godine zabranjen ulazak u Ukrajinu, a kao razlog su naveli nacionalnu sigurnost.