Sarajevo
70

Konačno riješene sve prepreke: Rušit će se ruglo na Pofalićima na lokaciji buduće zgrade MUP-a

D. Be.
Betonska konstrukcija objekta koja će biti srušena u ulici Kolodvorska
Betonska konstrukcija objekta koja će biti srušena u ulici Kolodvorska
Premijer Vlade KS Nihad Uk najavio je da će na Pofalićima biti izgrađena dugo planirana nova zgrada MUP-a KS i Policijske uprave Novo Sarajevo.

Nova zgrada Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo bit će izgrađena u ulici Kolodvorska, na području Općine Novo Sarajevo. Prije toga bit će srušen objekat koji nikada nije završen i koji godinama predstavlja pravo ruglo u tom dijelu grada.

"Ovu godinu ispraćamo samo dobrim vijestima. Nakon više od 30 godina još jedno gradsko ruglo pretvaramo u lijepo uređen i svrsishodan prostor", obećao je Uk.

Jučer je u prisustvu notara ozakonjena Odluka Skupštine Kantona Sarajevo koja je dala saglasnost na Ugovor o prenosu prava vlasništva uz protučinidbu između Kantona Sarajevo i Kantonalnog javnog komunalnog preduzeća "Vodovod i kanalizacija" Sarajevo.

"U praksi to znači da ćemo davno započetu građevinsku konstrukciju srušiti i pokrenuti gradnju potpuno novog objekta. Na ovoj atraktivnoj lokaciji Vlada Kantona Sarajevo finansiraće izgradnju dugoočekivane nove zgrade Ministarstva unutrašnjih poslova KS i Policijske uprave Novo Sarajevo", izjavio je Uk.

Na površini od oko 25.000 kvadratnih metara stvorit će se preduslovi za optimalno funkcionisanje Ministarstva unutrašnjih poslova KS.

Potpisivanju dokumenata, pored Uka, prisustvovali su ministar policije Admir Katica i direktor ViK-a Rusmir Salkić.

Radovi na objektu čija će betonska konstrukcija biti srušena počeli su davne 1978. godine. No, radovi nikada nisu privedeni kraju i objekat nije dobio svoju svrhu.