Derbi kola
53

Liverpool i Arsenal podijelili bodove u direktnoj borbi za vrh Premiershipa

N. K.
(Foto: EPA-EFE)
Nogometaši Liverpoola i Arsenala podijelili su danas bodove na Anfieldu u derbiju 18. kola Premiershipa odigravši neriješeno 1:1.

Gosti iz Londona su već u četvrtoj minuti šokirali domaćine. Odegaard je sjajno ubacio loptu iz slobodnog udarca iskosa s lijeve strane, a Gabriel je bio najbolji u skoku i bez problema je zatresao mrežu domaćih. Gol pogledajte ovdje. Krenuo je potom Liverpool po izjednačenje, ali je Arsenal i dalje bio opasniji prijeteći iz kontranapada. U 20. minuti Liverpool je tražio penal nakon što je Odegaard igrao rukom u svom šesnaestercu, ali je sudija procijenio da nije bilo elemenata za najstrožiju kaznu. Tu situaciju pogledajte ovdje.

Igrao se 29. minuti kada je Liverpool ipak stigao do izjednačenja. Alexander-Arnold je dodao Salahu na desnoj strani, a Egipćanin se sjajno oslobodio Zinčenka i potom majstorski zakucao loptu u mrežu. Gol pogledajte ovdje. Ujedno je 1:1 bio i rezultat prvog poluvremena.

Klopp se deset minuta prije kraja prvog poluvremena našao u problemu jer je Tsimikas zbog povrede morao van, a umjesto njega ubacio je Gomeza. Vrijedi istaći da se Tsimikas povrijedio nakon jednog duela kada je kraj aut-linije pokupio upravo Kloppa. Ovu situaciju pogledajte ovdje. Liverpool je imao 54 posto posjeda lopte u prvom poluvremenu, dok je omjer u šutevima bio 7-4 u korist Arsenala.

Igralo se odlično i u nastavku utakmice, a izostali su samo golovi. Za razliku od prvog poluvremena, Arsenal je imao inicijativu, ali Liverpool više šansi.

Najbliži golu bili su sredinom drugog poluvremena kada je Alexander-Arnold pogodio prečku nakon proigravanja Salaha. Na kraju je ostalo konačnih 1:1.

Stanje na vrhu tabele se nije promijenilo nakon derbija. Arsenal je i dalje prvi, Liverpool drugi, a razlika je ostala samo jedan bod. U narednom kolu Arsenal dočekuje West Ham, dok će Liverpool gostovati Burnleyju.

Rezultat i strijelci:

Liverpool - Arsenal 1:1 (Salah 29' - Gabriel 4')

Tabela: