Dugo očekivana odluka
19

Usvojen prednacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo, Uk obećao izgradnju za "sretan život građana"

B. R.
(Izvor: Facebook Nihad Uk)
(Izvor: Facebook Nihad Uk)
Premijer Kantona Sarajevo Nihad Uk je objavio da je kantonalna vlada danas konačno usvojila prednacrt urbanističkog plana Kantona Sarajevo.
Bivši kantonalni ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Enver Hadžiahmetović (NiP) je u izjavi za Klix.ba u maju 2021. godine najavio da će novi urbanistički plan biti napravljen za nekoliko mjeseci.

To je izjavio nakon što je van snage stavljena odluka o privremenim mjerama zaštite ventilacionih koridora koji su utvrđeni studijom o urbanim ventilacionim koridorima i utjecaju visokih zgrada na kvalitet zraka. Hadžiahmetović je tada naglasio da će studija biti u urbanističkom planu.

Premijer Uk nije objavio sadržaj prednacrta urbanističkog plana. Izjavio je da će se ovim planom, kako je naglasio, napokon otkočiti razvoj kantona. Obećao je da će stručnjaci imati priliku da Sarajevu dobije obrise moderne evropske regije.

"Najboljim urbanistima dat ćemo priliku da usmjere gradnju u pravcu za zdrav, kvalitetan i sretan život građana", naveo je.

Napomenuo je da će primjena urbanističkog plana iziskivati mnogo rada i angažman svih ministarstava. Da bi se predloženi urbanistički plan implementirao, potrebno je da ga usvoji Skupština Kantona Sarajevo.