Izlet u Groenlo
44

Futsal i zabava na račun građana: Zašto policijske agencije kriju o čijem trošku su službenici otišli u Nizozemsku

D. Be.
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Ilustracija: A. L./Klix.ba
Futsal ekipa Ministarstva sigurnosti BiH sudjeluje na malonogometnom turniru u Nizozemskoj i sastavljena je od službenika i rukovodioca Granične policije BiH, SIPA-e, Službe za poslove sa strancima i Direkcije za koordinaciju policijskih tijela BiH.

Na ovaj amaterski turnir koji se održava u gradiću Groenlo otišlo je 14 igrača, a takmičenje pod nazivom "World Peace Indoor Soccer" održava se od 1982. godine i otvoren je za policijske službenike, vatrogasce, carinike, vojna lica, državne službenike...

Takmičarski program turniraa traje pet dana, a organizatori ističu da je sve u svrhu teambuildinga, zabave i upoznavanju kolega iz cijelog svijeta.

Kotizacija po ekipi je 195 eura, a cijene smještaja u kompleksu se kreću od 135 eura do 290 eura po osobi.

Imati hobi, baviti se sportom, družiti i upoznavati je za svaku pohvalu, ali u slobodno vrijeme i o svom trošku ili o trošku organizatora - ako su učesnici državni službenici koji dolaze iz drugih zemalja.

Dakle, veoma je upitno da li policijski službenici i njihovi rukovodioci trebaju u ime agencija igrati mali nogomet i zabavljati se o trošku građana umjesto da im država npr. finansira treninge i usavršavanje u oblasti njihovog djelovanja kako bi unaprijedili sektore u kojima rade ili ih vode. Ako bi neko i pokušao ovaj sportsko-rekreativni izlet opravdati "sportskom pričom pod zastavom BiH", ni to ne bi imali nikakvog pravog opravdanja.

U sklopu turnira u Nizozemskoj se održavaju i koncerti i zabave u divnom resortu, pa je sigurno da svi uživaju na račun građana Bosne i Hercegovine.

Kako saznajemo, ekipa iz BiH je otišla službenim prijevoznim sredstvom što znači da će i troškove goriva snositi institucije čiji su kombiji.

Tim povodom zanimalo nas je ko plaća troškove putovanja za pripadnike bh. sigurnosnih agencija, boravka i kotizacije turnira u Nizozemskoj.

Iz Ministarstva sigurnosti BiH su nam prvi odgovorili da oni nemaju nikakve informacije o ovom turniru i da nisu plaćali troškove.

"Ministarstvo sigurnosti BiH nema tražene informacije o organizaciji i održavanju malonogomentnog turnira u Nizozemskoj. Stoga sugeriramo da se sa upitom direktno obratite navedenim agencijama. Također, Ministarstvo sigurnosti BiH nije plaćalo ove troškove."

Da priča tek postane zanimljiva pobrinuli su iz Službe za poslove sa strancima koji su nam dali potpuno suprotan odgovor onome koji smo dobili iz ministarstva.

Oni kažu da troškove pokriva - Ministarstvo sigurnosti BiH. Naglašvamo da su iz ministarstva rekli da uopće nisu upoznati s ovim turnirom.

"Na ovo takmičenje, otišlo je 14 predstavnika Ministarstva sigurnosti BiH, od kojih je njih šest iz Službe za poslove sa strancima. Troškove puta snosi Ministarstvo sigurnosti BiH iz sredstava predviđenim budžetom institucija BiH."

Iz Granične policije BiH su, kao i više puta do sada, dali odgovore samo na ona pitanja koja njima odgovaraju pa nisu odgovorili na tri od četiri konkretna pitanja i ono najvažnije - ko plaća put, smještaj, boravak i ostale troškove u Nizozemskoj. Samo su nam saopćili da su njihova dva službenika u futsal ekipi.

Iz Direkcije za koordinaciju policijskih tijela su nam rekli da ne možemo dobiti odgovor s obzirom da je direktor na poslovnom putu. Odgovor SIPA-e ćemo objaviti kada stigne s obzirom da nam nije odgovoreno do trenutka objavljivanja ovog članka.