Ima i povrijeđenih
143

Haos u Sofiji: Veliki okršaj navijača i policije, traži se smjena nogometnog saveza

H. H.
Foto: Twitter
Foto: Twitter
Navijači Bugarske počeli su velike proteste uoči kvalifikacionog meča za SP protiv Mađarske u pokušaju da smijene Nogometni savez, a sve je preraslo u ozbiljne nerede nakon kojih je morala reagovati i policija.

Bugarski navijači traže ostavke čelnika Saveza na čelu s predsjednikom Bobbyjem Mihajlovim, za kojeg vjeruju da je nijemo posmatrao pad bugarskog nogometa u posljednjih 18 godina.

Oko pola sata prije utakmice navijači su počeli su da bacaju baklje i vatromet na policiju, nakon čega je policija krenula naprijed sa vodenim topovima.

Nakon što nisu uspjeli da odbiju prvi napad, policija je morala da pozove pomoć i pribjegne upotrebi drugog vodenog topa, jer su navijači nastavili da bacaju flaše, kamenje i razne druge predmete.

Nakon više od 20 minuta tenzija nije popuštala, organi reda su izvadili palice i rastjerali ultrase, koji su se povukli u manje ulice.

Tom prilikom zapaljeno je nekoliko automobila, a povrijeđeno je i nekoliko policajaca i navijača.

Inače, bugarski aktivisti i nogometni entuzijasti pozivaju na nove izbore rukovodstva, okupljajući se iza slogana: "Osamnaest godina je dovoljno!".

Ono što izdvaja ovaj protest je njegov jedinstveni front i dosada nezamislivo jedinstvo navijača svih klubova. To je rijetka koalicija navijača lokalnih klubova i velikih rivala, uključujući NKP, Ultras Levski, Tribinu Sektor "G", Prestupnike, Klub navijača Lokomotiv (Plovdiv) i mnoge druge.