Nikad riješen problem
46

Povratak Glavaša u BiH: Dvojno državljanstvo kao izlazna karta ratnih zločinaca i kriminalaca

S. M.
Branimir Glavaš (Foto: Josip Regović/Pixsell)
Branimir Glavaš (Foto: Josip Regović/Pixsell)
Ratnog zločinca iz Hrvatske Branimira Glavaša koji je u ponovljenom postupku nepravomoćno osuđen na sedam godina zbog ratnih zločina nad Srbima u Osijeku ponovo je "ugostila" Bosna i Hercegovina s obzirom da posjeduje dvojno državljanstvo BiH i Hrvatske.
Glavaš je jedan u nizu bjegunaca iz Hrvatske koji je utočište našao u našoj zemlji. S tim u vezi značajan broj osoba koji imaju dvojno državljanstvo Hrvatske i BiH, izbjegavaju služenje kazne u zemlji u kojoj su pravosnažno osuđeni za različita krivična djela, uključujući ratne zločine.

Glavašu istražni zatvor nije određen zbog odluke Ustavnog suda Hrvatske prema kojoj je već odslužio dio kazne. Ovo nije njegov prvi bijeg u Bosnu i Hercegovinu. Nakon prvog izricanja presude u istom slučaju, koja je donesena u Hrvatskoj 2009. godine, on je pobjegao u BiH gdje je morao odslužiti dio kazne, više od pet godina zatvora, prvo u Zenici, a kasnije u Mostaru.

Glavaš je na slobodu izašao 2015. godine nakon što je Ministarstvo pravde BiH ukinulo presudu o zatvorskoj kazni, a nakon odluke hrvatskog suda.

Bijeg od ruke pravde

Jedan je od najdugovječnijih bjegunaca od hrvatskog pravosuđa koji se skriva u BiH je i hrvatski tajkun Miroslav Kutle koji se nalazi na Interpolovoj crvenoj potjernici od početka novembra 2010. i to nakon što je MUP za njim izdao potjernicu zbog izbjegavanja služenja pravosnažne zatvorske kazne u aferi Gradski podrum.

Za razliku od Glavaša bivši izvršni potpredsjednik Građanskog nogometnog kluba Dinamo iz Zagreba Zdravko Mamić i njegov brat, Zoran Mamić, nakon bijega u BiH nisu odlužili ni dana zatvora.

Uoči izricanja presude oni su iskoristili dvojno državljanstvo i sklonili se u BiH od pravosuđa države u kojoj su osuđeni.

Hrvatska je službeno zatražila od vlasti u BiH izručenje Zdravka Mamića koji je pravosnažno osuđen na šest i pol godina zatvora za izvlačenje 15,3 miliona eura iz Dinama i oduzimanje imovine u iznosu 6,8 miliona eura, te izručenje Zorana Mamića koji je osuđen na četiri godine i osam mjeseci zatvora.

Bosanskohercegovačke vlasti 2018. godine su odbile zahtjev Hrvatske, a njih dvojica žive u Međugorju.

Bivši predsjednik HDZ-a BiH Ante Jelavić, kojeg je Sud BiH osudio 2005. godine na deset godina zatvora, iskoristio je dvojno državljanstvo i pobjegao u Hrvatsku, gdje se i danas nalazi.

Sutkinja Lejla Fazlagić koja je u BiH osumnjičena za sudjelovanje u kriminalnoj grupi povezanoj s protivzakonitom preprodajom nekretnina sklonila se od bh. pravosuđa u Hrvatsku, čije su je institucije odbile izručiti.

Utočište u Hrvatskoj pronašao je i bivši policajac Oliver Knezović, optužen za ubistvo navijača FK Sarajevo Vedrana Puljića. Knezović je nakon ovog događaja pobjegao iz BiH i nastanio se u Zagrebu, a suđenje mu je na splitskom sudu počelo u martu 2016. godine nakon što je predmet ustupljen hrvatskom pravosuđu te je podignuta optužnica. Hrvatsko pravosuđe ga je u konačnici oslobodilo optužbi za ubistvo Vedrana Puljića.

Optuženici za ratne zločine

Dominik Ilijašević zvani Como osuđen je u BiH na 15 godina zatvora zbog ratnih zločina nad bošnjačkim civilima u Varešu i Kiseljaku. On je 2013. godine pobjegao iz mostarskog zatvora. Iskoristio je pogodnosti, te je izašao na "godišnji odmor" i nije se više vratio. Regularno je prešao granicu i ušao u Hrvatsku.

Optuženik za ratne zločine pred bh. pravosuđem Ivan Ančić, nekadašnji upravnik logora Dretelj kod Čapljine, nedostupan je institucijama jer je hrvatski državljanin nastanjen u Splitu.

Osim njega, među optuženima za ratne zločine koji nisu dostupni bh. pravosuđu, su i Jakov Duvnjak, pripadnik HVO-a, optužen za ubistvo civila bošnjačke nacionalnosti 1993. godine, Zlatan Mijo Jelić, nekadašnji komandant vojne policije i predsjednik NK Široki Brijeg optužen za zločine protiv čovječnosti, Perica Kustura, pripadnik HVO-a, optužen za ubistvo i nanošenje tjelesnih povreda pripadnicima Armije RBiH u općini Gornji Vakuf. Oni se trenutno nalaze u Hrvatskoj čije državljanstvo posjeduju.

Nedeljko Matić također je u bijegu. Optužnicu protiv Matića Sud BiH potvrdio je 6. augusta 2015. godine. Tereti ga da je učestvovao u zločinima počinjenim u zatvoru VIZ u Ljubuškom 1993. i 1994. godine. Prema podacima Tužilaštva BiH, u objektu VIZ bilo je zatvoreno oko 200 osoba bošnjačke nacionalnosti, među kojima je bilo žena i djece, a koje su držane u nehumanim uvjetima, mučene, zlostavljane, premlaćivane i pljačkane.

Među onima koji su optuženi za ratne zločine u BiH, a koji su pobjegli u Hrvatsku, su i Nedeljko Matić, Marinko Marić, Željko Rodin, Vinko Papak, Željko Jukić, Pero Vincetić itd.

Ugovor između Hrvatske i Bosne i Hercegovine o izručenju, potpisan u Zagrebu, 28. novembra 2012. godine, ne dopušta izručenje vlastitih državljanja zbog krivičnih djela genocida, zločina protiv čovječnosti i ratnih zločina.

Iz tog razloga su Državno odvjetništvo Hrvatske i Tužilaštvo Bosne i Hercegovine potpisali Protokol o saradnji u gonjenju počinilaca krivičnih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida.

Kazne zatvora u krivično-pravnom sistemu BiH mogu se mijenjati za novac samo u slučaju kada se radi o kaznama do godine zatvora. Takva kazna košta 18.000 eura.