O radikalizmu
70

Konaković o SNSD-u: Amerikance su optuživali da bacaju osiromašeni uranij na RS, sada im pišu pisma

A. L.
Foto: D. S./Klix.ba
Foto: D. S./Klix.ba
Nakon što su SNSD-ovi članovi Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegvine uputili pismo američkom Senatu i Kongresu, na društvenim mrežama je reagovao ministar vanjskih poslova BiH Elmedin Konaković.
"Prije pola godine najavili su prekid odnosa sa SAD. Nazivali ih 'zlotvorima', optuživali da su 'bacali osiromašeni uranij na RS'. Danas šalju pisma kongresmenima i senatorima. Vrlo konzistentna politika SNSD-a. Ni glave ni repa, samo halabuka", napisao je Konaković na društvenoj mreži X.
Podsjetimo, predstavnici RS-a u Parlamentu BiH uputili su pismo američkom Senatu i Kongresu u kome su naveli da je BiH već dugo utočište radikalnih islamista i da nacionalističke politike najvećih bošnjačkih stranaka potvrđuju namjeru da Bosnom i Hercegovinom vladaju bez Srba i Hrvata.

U pismu su istakli da u Federaciji BiH postoje sela u kojima stanovnici sprovode šerijatski zakon, kao i da su dijelovi BiH naseljeni Bošnjacima i dalje dom brojnim spavačkim ćelijama Al Kaide i ISIL-a koje bi potencijalno mogle biti aktivirane ako i kada stigne naređenje.

Također, u pismu su izrazili očekivanja da će zapadne države "djelovati u skladu sa svojim bezbjednosnim interesima" i da će "poštovati međunarodno pravo tako što će podržati odavno zakasnjelo zatvaranje OHR-a i poštovati decentralizovanu ustavnu strukturu BiH".

Pismo su potpisali prvi zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkom doma Nebojša Radmanović, drugi zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Nikola Špirić, predsjedavajuća Kluba poslanika SNSD-a Sanja Vulić, predsjedavajući Kluba - srpski klub Čedomir Stojanović i predsjedavajući Kluba srpskog naroda Sredoje Nović.