Potiču iz misije Apollo
57

Uzorci stijena ukazuju da je Mjesec stariji nego se ranije vjerovalo

D. B.
Foto: Kim Shiflett/NASA
Foto: Kim Shiflett/NASA
Uzorci lunarnih stijena, koji su prikupljeni 1972. godine tokom misije Apollo, prilikom nove analize su pokazali da bi Mjesec mogao biti stariji nego su naučnici ranije mislili.

Mjesec je godinama u fokusu svemirskih istraživanja, ali je čovječanstvo i dalje daleko od potpunog razumijevanja njegovog porijekla. To uključuje i njegovu starost, jer su istraživači nedavno otkrili da je Mjesec zapravo oko 40 miliona godina stariji nego što se smatralo ranije.

U istraživanju koje je objavilo Evropsko udruženje za geohemiju, naučnici su posmatrali starost kristalnih formacija pronađenih u uzorcima stijena prikupljenim na površini Mjeseca kako bi ustanovili njegovu starost.

Prevalencija kristala zvanih cirkoni u uzorcima ukazuje na to da je površina Mjeseca nastala oko 110 miliona godina nakon formiranja Sunčevog sistema. Naučnici su koristili analitičke tehnike uključujući masenu spektrometriju za mjerenje prisutnosti određenih molekula u stijeni. Druga metoda analize, tomografija atomske sonde, korištena je za otkrivanje količine radioaktivnog raspada u uzorcima, što je potom korišteno da se ustanovi starost kristala u stijeni.

NASA drži teoriju da se objekt veličine Marsa sudario sa Zemljom prije nekoliko milijardi godina te da se nakon toga formirao Mjesec. Ovo novo razumijevanje starosti Mjeseca zapravo daje naučnicima grubu ideju o tome kada se mogao taj sudar dogoditi. Otkriće naglašava važnost istraživačkih misija kao što je Apollo 17. Godine 1972. godine je tokom misije na Mjesecu prikupljeno oko 110 kilograma lunarnog tla i transportovano na Zemlju, a sada ga 51 godinu kasnije analiziraju istraživači.

NASA navodi da je do danas lansirano više od 100 robotskih svemirskih letjelica u svrhu istraživanja Mjeseca, tako da su mogućnosti za još više otkrića zapravo neograničene. Nova NASA-ina lunarna misija s posadom neće biti lansirana prije 2025. godine, no ipak se može očekivati da će program rovera otkriti više o nastanku površine Mjeseca.