Iako je davno otišao
1

Zabrinjavajući podaci Barcelone: Duguju 200 miliona klubovima, ni Pjanića nisu otplatili

D. P.
Pjanić je davno otišao, a još nije u potpunosti plaćeno njegovo dovođenje (Foto: EPA-EFE)
Pjanić je davno otišao, a još nije u potpunosti plaćeno njegovo dovođenje (Foto: EPA-EFE)
Finansijski problemi Barcelone povećavaju se iz dana u dan, a katalonski list ARA prenosi da je slavni klub dužan više od 200 miliona eura drugim klubovima.

Barcelona je proteklog ljeta pokušala da stabilizuje svoje finansije. Nekoliko igrača pristalo je na smanjenje plata, ranije je otišao Lionel Messi, prodata su sva vlastita TV prava za period u budućnosti, a poslovanje na transfer tržištu ograničeno je na besplatne transfere i posudbe.

Razlog za to je, kako prenosi katalonski list ARA, dug raznim klubovima veći od 90 miliona eura koji dospijeva u ovoj sezoni, te još 118 miliona eura dugoročno. Sve na ime obeštećenja za nogometaše od ranije.

Dokument koji je "procurio" pokazuje da većina duga uključuje poslove dovršene pod predsjedavanjem Joana Laporte, iako Barcelona još uvijek duguje i 16 miliona eura Ajaxu za dovođenje Frenkieja De Jonga.

Manji dio duga klubovima Barcelona ima i za transfere našeg Miralema Pjanića, Emersona Royala i Neta, iz perioda Josepa Marije Bartomeua.

Leedsu su još uvijek dužni 38 miliona eura, 24 miliona Sevilli za Julesa Koundea, 26 miliona eura Manchester Cityju za Ferrana Torresa te oko 500.000 eura trening naknade za Roberta Lewandowskog.

Vijest je potvrdio i katalonski Sport koji otkriva da će Barcelona priznati te dugove na svojoj sljedećoj generalnoj skupštini. Postoji mogućnost da Barcelona dobije zabranu transfera ukoliko ne izvrši uplate na vrijeme.