Atmosfera za pamćenje
482

Sinoćnji sarajevski derbi bio je drugi najposjećeniji u posljednjih 20 godina

H. H.
Stadion Koševo tokom sinoćnje utakmice (Foto: D. S./Klix.ba)
Stadion Koševo tokom sinoćnje utakmice (Foto: D. S./Klix.ba)
Prema zvaničnom zapisniku Nogometnog saveza BiH, sinoć je na stadionu Koševo bilo prisutno 21.000 gledalaca, što je druga najveća zabilježena posjeta u posljednjih 20 godina, tačnije od sezone 2003/04. do danas.
Najviše gledalaca u prethodne dvije decenije bilo je prisutno u maju 2015. godine, što je i razumljivo, obzirom na rezultatsku važnost tog meča. Naime, pomenuti derbi je odigran u samom finišu sezone, tačnije tri kola prije kraja prvenstva, a upravo su Sarajevo i Željezničar vodili tijesnu borbu za šampionsku titulu.

Bordo tim je taj derbi dočekao kao lider na tabeli, sa samo jednim bodom više, te je imao priliku da eventualnim trijumfom praktično ovjeri osvajanje šampionske titule. S druge strane, gosti sa Grbavice su također imali priliku da pobjedom preuzmu lidersku poziciju, čime bi uoči posljednje dvije prvenstvene dionice praktično jednu ruku već stavili na trofej namijenjen prvaku Bosne i Hercegovine.

Stadion Koševo je te majske subote zaista blistao u najljepšem sjaju, a utakmici je prema zvaničnom zapisniku tog dana prisustvovalo 26.000 gledalaca. Baš kao i sinoć, na kraju tog meča, više razloga za slavlje imale su pristalice bordo boje.

Iako je meč završen bez pobjednika, Sarajevo je uspjelo zadržati lidersku poziciju na tabeli, te je sa dvije pobjede u preostala dva meča stiglo do pete šampionske titule, navodi Bordo vremeplov.

Podsjetimo, Sarajevo je u sinoćnjem derbiju ubjedljivo savladalo Željezničar rezultatom 3:0.