Afera na pomolu?
68

Tri scenarija kako je Salko Zildžić mogao doći do iskaznice OSA-e

D. Be
Foto: Arhiv/Klix.ba
Foto: Arhiv/Klix.ba
Hapšenje zastupnika u Parlamentu Federacije Bosne i Hercegovine Salke Zildžića (SDA) prilikom prelaska granice sa Srbijom izazvalo je buru reakcija. Priveden je zbog pištolja pronađenog u njegovom automobilu.

Iako Zildžić u BiH ima dozvolu za posjedovanje oružja, preko granice ga nije mogao prenijeti.

Ipak, pronađena iskaznica Obavještajno sigurnosne agencije (OSA) u njegovom automobilu baca jedno sasvim drugo svjetlo. Ta iskaznica se Zildžiću ne stavlja na teret krivičnog djela u Srbiji i Srbiju možda previše i ne zanima, ali u BiH otvara nekoliko pitanja. Zildžićev advokat Ljubiša Radulović je jučer u izjavi za Politički.ba izjavio da mu je njegov klijent kazao da je posjedovanje iskaznice OSA-e produkt interne šale.

"Pošto su me novinari pitali, razgovarao sam sa mojim klijentom. Priznajem, ni sad mi ta novinarska priča nije ni zanimljiva, ali ni jasna. Na kraju, ni ne zanima me jer je nema u službenom spisu. Ali, pošto me i vi pitate, moj klijent mi je rekao da je "iskaznica" produkt nekakve zezancije viber-grupe u kojoj je - kako mi je rekao - nekih 10 ljudi", kazao je Radulović.

Dakle, prema tvrdnji advokata Zildžić ne spori da je posjedovao iskaznicu OSA-e, koja je naslovljena kao počasna iskaznica.

I koliko god to bio produkt šale, kako je prenio Zildžićev advokat, u pitanju je neovlašteno falsificiranje službenih dokumenata.

A kako je Zildžić mogao doći u posjed takvog dokumenta? Kako Klix.ba nezvanično saznaje u OSA-i nigdje nije zavedeno izdavanje spomenute iskaznice na Zildžićevo ime. Shodno tome postoje tri scenarija kako je Zildžić došao u posjet ovakvog dokumenta.

Prvi je da je neko iz OSA-e, bez službenog odobrenja, svojevoljno uradio iskaznicu na Zildžićevo ime, ali je nije zaveo u službenu evidenciju. Druga opcija je da je Zildžić došao u posjed nečije originalne iskaznice te dao uraditi falsifikat. Treća i najmanje vjerovatna opcija je da je Zildžić bez uvida u original uradio spomenutu iskaznicu. Međutim, s obzirom na preciznost svakog detalja, to je bilo teško izvesti. U konačnici nije u pitanju iskaznica za biblioteku, već iskaznica obavještajne agencije.

Pa čak i ako u razmatranje uzmemo opciju da je iskaznica Zildžiću postavljena u automobil kao dio neke kontraobavještajne službe iz Srbije, takav scenarij gubi na snazi ako se zna da je Zildžićev advokat već kazao da je njegov klijent priznao posjedovanje ovakvog dokumenta.

U svakom slučaju Zildžiću će sada najmanji problem biti kršenje zakona u Srbiji zbog pokušaja prelaska granice s oružjem u automobilu. Kada se vrati u BiH morat će dati odgovore na mnoga pitanja. Otkud mu iskaznica OSA-e? Ako je u pitanju interna šala, zašto je iskaznica urađena profesionalno, ko ju je uradio i s kojim ciljem? Šta je bio cilj posjedovanja ovakve iskaznice i zar to nije falsifikovanje službenih isprava.