Kvalifikacije za EP
28

Tok utakmice: BiH - Lihtenštajn 2:1

H. H.
Detalji sa utakmice između BiH i Lihtenštajna (Foto: E. M./Klix.ba)
(Foto: I. L./Klix.ba)
Nogometna reprezentacija Bosne i Hercegovine večeras protiv Lihtenštajna igrala je meč 5. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo, a na portalu Klix.ba mogli ste uživo pratiti tekstualni prijenos utakmice.
Kraj utakmice

BiH - Lihtenštajn 2:1

90+5' - Još dvije minute do kraja, Lihtenštajn je nemoćan da bilo šta uradi.

90+2' - Krunić je zatresao mrežu, ali gol je poništen zbog ofsajda.

90' - Igrat će se sedam minuta sudijske nadokande.

89' - Velika šansa za naš tim! Poslije kornera i karambola šutirao je Džeko, ali njegov pokušaj iz blizine je izblokiran.

87' - Dobra solo akcija Džeke, ali nakon njegovog ubačaja nije bilo nikog na petercu.

82' - Sve je manje vremena, sreća je za naš tim pa gosti nemaju prevelike napadačke ambicije i zadovoljni su postignutim golom.

77' - Još dvije izmjene u našem timu. Hadžiahametović je zamijenio Pjanića, a Gazibegović je u igri umjesto Bilbije.

73' - Dobra šansa! Konačno jedan dobar napad naše reprezentacije, ali je Bilbija zakasnio na centrašut Demirovića koji je mogao biti i bolji.

71' - Ništa se ne dešava na Bilinom polju. Sreća je pa smo pogotke postigli na vrijeme, jer s ovom igrom teško da bi mogli do pozitivnog rezultata.

65' - Grub prekršaj na Džeki, ali samo žuti karton za Trabera.

64' - Benjamin Tahirović je ušao u igru umjesto Adija Nalića.

61' - Opasan pokušaj Lihtenštajna. Šutirao je Beck sa 20 metara, ali Šehić je uz malo problema odbranio.

55' - Slabu utakmicu gledamo i u nastavku. Igra se sporo i bezidejno, ne možemo biti zadovoljni prikazanim.

50' - Izveli smo osmi korner nakon kojeg je šutirao Bilbija, ali golman Buchel je odbranio.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme, nadamo se boljoj igri u nastavku.

Kraj prvog poluvremena

BiH - Lihtenštajn 2:1

43' - Opasan napad našeg tima, ali u posljedni čas je intervenisala odbrana gostiju.

36' - Dedić je lukavo pokušao iz kornera, ali golman Lihtenštajna nije se dao iznenaditi.

35' - Osim golova nismo mnogo toga vidjeli na večerašnjoj utakmici. Igra se u laganom ritmu i čini se da kontrolišemo zbivanja na terenu.

28' - Primljeni gol nije nas obezglavio i naš tim je nastavio sa napadima.

BiH - Lihtenštajn 2:1 (Wolfinger 21')

21' - GOL! Lihtenštajn je smanjio pravim eurologom. Wolfinger je nakon odbijene lopte poslije kornera uhvatio volej sa preko 20 metara iz prve i pogodio je same rašlje. Naši navijači su aplauzima ispratili ovaj potez.

BiH - Lihtenštajn 2:0 (Luchinger a.g. 18')

18' - GOOOOOOOL! Već je 2:0. Džeko je šutirao, a bizaran autogol je postigao defanzivac Lihtenštajna Luchinger koji je nespretno zahvatio loptu i poslao je u vlastitu mrežu.

15' - Izveli smo već četiri kornera, ali za sada bez nekog rezultata.

12' - Nešto mirniji period igre u ovim trenucima, rani gol nam je dao mogućnost da ne srljamo previše.

7' - I nakon gola nastavljamo s napadima, nadamo se efikasnoj igri večeras.

BiH - Lihtenštajn 1:0 (Džeko 3')

3' - GOOOOOOOOOL! Vodimo 1:0. Nakon gužve Džeko je iz blizine pogodio za vodstvo. Bilbija je odigrao povratnu loptu za našeg kapitena koji je rutinski pogodio za ranu prednost.

1' - Počela je utakmica na Bilinom polju.

20:40 - Ekipe izlaze na teren i uslijedit će intoniranje nacionalnih himni.

20:35 - Lihtenštajn je u duelima protiv BiH, samo u prijateljskom meču odigranom u augustu 1999. godine, odigrao neriješeno i bez golova, dok je u preostalih sedam mečeva naša reprezentacija slavila uz gol-razliku 31:2.

20:30 - Reprezentacija Lihtenštajna nakon četiri odigrana kola nema bodova niti je postigla ijedan gol u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, ali sa novim selektorom nadaju se dobroj predstavi na Bilinom polju.

"Imamo dvije teške gostujuće utakmice pred nama, jer nakon BiH imamo i susret sa Slovačkom. Što se tiče BiH, novi trener će sigurno dati nove impulse u njihovoj igri, ali za nas je važno da damo sve od sebe i da ispunimo sve zacrtano", kazao je selektor Konrad Funfstuck, koji je nacionalni tim preuzeo 1. juna ove godine.

"Posljednje dvije utakmice bile su dosta dobre. Radilo se o dobrim reprezentacijama, a mislim da smo ih dobro odradili. Lihtenštajn se nalazi u nekoj prelaznoj fazi pa naši mladi igrači još trebaju steći međunarodno iskustvo. Nije nam bitan samo rezultat, nego da svi budu uključeni u igru i da steknemo poštovanje protivnika", kazao je njemački stručnjak Funfstuck, koji je naglasio kako tek trebaju profilisati novi identitet Lihtenštajna.

20:25 - Kodro se već u startu suočio s određenim problemima sa sastavom, nakon što je naš ostao bez povrijeđenih Miroslava Stevanovića i Adriana Leona Barišića, dok je Anel Ahmedhodžić suspendovan, jer se nije pojavio na pripremama selekcije, pravdajući se povredom. Naknado je pozvan Eldar Ćivić, a novi selektor za večeras je najavio napadačku igru:

"Večeras ćemo izaći na ofanzivan način. Znamo šta nas čeka i imamo ekipu protiv nas koja je kvalitetna i čvrsta, bez obzira šta ko mislio o njima. Neće biti lagano to probiti, ali ambijent u našoj ekipi je dobar. Baš puno vjerujem u kvalitet naših igrača i sa jednom organizacijom mislim da to možemo podoći na jedan viši nivo. Ne bježimo od uloge favorita i to je jasno", rekao je selektor Zmajeva.

20:20 - Večerašnja utakmica bit će i povratnički debi selektora Mehe Kodre na klupu Zmajeva nakon 2008. godine. Pedesetšestogodišnji Kodro je naslijedio Faruka Hadžibegića koji je sporazumno raskinuo ugovor s Nogometnim savezom BiH.

20:15 - Nakon uvodne pobjede protiv Islanda doživjeli smo tri vezana poraza, zbog čega su šanse za plasman na Euro kroz kvalifikacije svedene na minimum. Ipak, teoretske šanse još uvijek postoje i u naredne dvije utakmice protiv Lihtenštajna i Islanda imamo priliku uhvatiti bodovni priključak za drugom pozicijom.

20:10 - Večerašnju utakmicu sudi trojka iz Kazahstana: Sayat Karabayev, Alexey Dolgikh i Dmitriy Belogradov. Četvrti sudija je također Kazahstanac Artyom Kuchin, VAR sudije dolaze iz Portugala, Hugo Miguel i Luis Godinho.

20:05 - Za Lihtenštajn od prve minute igraju: Buchel, Malin, Traber, Beck, Goppel, Sele, Weiser, Luchinger, Wolfinger, Saglam i Salanović.

Na klupi su: Foser, Lo Russo, Mikus, Martin Marxer, Loque Notaro, Meier, Yildiz, Wolfinger, Hasler, Haas i Netzer.

20:00 - Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro je odredio početni sastav i iznenadio je odabirom nekoliko igrača. U prvom redu Adija Nalića i Nemanje Bilbije.

Za Zmajeve od prve minute igraju: Šehić, Miličević, Hadžikadunić, Kolašinac, Dedić, Nalić, Pjanić, Krunić, Demirović, Bilbija i Džeko.

Na klupi su: Vasilj, Pirić, Gazibegović, Menalo, Prevljak, Prcić, Ćivić, Kodro, Hadžiahmetović, Hamulić i Tahirović.

20:00 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli na tekstualni prijenos utakmice 5. kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo 2024. godine između selekcija Bosne i Hercegovine i Lihtenštajna. Meč se igra na stadionu Bilino polje u Zenici s početkom u 20:45 sati.