Čeka se prijevod
26

Hurtić pojasnio ko i kada se može žaliti na presudu "Kovačević": Ako se ne dogovorimo, agenti rade po svome

B. H.
Screenshot: FTV
Screenshot: FTV
Ministar za ljudska prava i izbjeglice Sevlid Hurtić večeras je u programu FTV komentarisao presudu "Kovačević" i iznio detalje o tome ko i kada se može žaliti na presudu Evropskog suda za ljudska prava.

Hurtić je na početku kazao kako o presudi "Kovačević" svi govore iako ona još uvijek nije ni prevedena.

"Kad bude prevedena ministri u Vijeću ministara će dobiti prijevod i dalje će postupati. Ako jesmo za Evropsku uniju presuda se mora provesti", kazao je Hurtić.

Na konstataciju da mnogi političari iz bh. entiteta Republika Srpska govore kako presude Evropskog suda za ljudska prava nisu sveto slovo, te da ništa nije iznad Dejtona, Hurtić ističe da bi provedba presude doista značila i promjenu Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"U svakoj državi je ustav najznačajnija stvar, i ako neko da prijedlog, korekciju znači da je to promjena Dejtonskog sporazuma, nema tu dilema. Mi se sad držimo Dejtona, BiH je sastavljena od dva entiteta i Brčko distrikta i tako da je pitanje šta će se u dogledno vrijeme desiti. Ipak, presuda je veoma značajna sa aspekta ljudskih prava i morat će se u jednom momentu provesti", upozorava Hurtić.

Dodao je da se on podržava izmjene Izbornog zakona, ali ne ukoliko to znači daljnje etničke podjele. Kada je riječ o žalbi na presudu "Kovačević", Hurtić ističe da se na presudu može žaliti svaki agent.

"Trenutno imamo tri agenta, to su bhs, dakle jedan je Bošnjak, jedan Srbin i jedan Hrvat. Oni se divno slažu i oni imaju mogućnosti da svako od njih uputi žalbu u roku od tri mjeseca. Oni su naši zaposlenici i oni odgovaraju Vijeću ministara. Oni bi trebali da traže odobrenje i saglasnost od Vijeća ministara", istakao je Hurtić.

Dodao je da će kada presuda bude prevedena da će biti upućena na Vijeće ministara, te da je on već dobio poziv iz Strazbura.

"U roku od tri mjeseca se moramo žaliti, kada dobijemo prijevod na osnovu toga ćemo znati šta dalje. Ja ću tražiti da to bude na sjednici Vijeća ministara i donijet ćemo odluku šta dalje, ali ukoliko se ne dogovorimo agenti rade po vlastitom nahođenju", kazao je Hurtić.

Na kraju je kazao i da sud ima pravo odlučiti da li će uvažiti žalbu ukoliko je samo pošalju agenti bez potvrde Vijeća ministara ili će ipak zahtijevati njihovo očitovanje.