Podrška Dodiku
165

Na protestima u Istočnom Sarajevu i majice sa morbidnim motom plaćenika Wagnera

F. H.
Foto: Klix.ba
(Foto: Klix.ba)
Na protestima u Lukavici dio prisutnih se pojavio sa majicama na kojima se očito iskazuje podrška Wagneru, plaćenicima poznatim po brojnim zločinima koje su počinili u Ukrajini i afričkim državama.

Na majici jednog od učesnika je pisalo "Naš posao je smrt i posao ide dobro", na ruskom jeziku što je moto organizacije Wagner čiji je lider Jevgenij Prigožin nedavno poginuo u padu aviona iznad Rusije. Na drugoj majici je napisan izraz "Sve ide po planu", na ruskom jeziku i koji se također veže za rusku agresiju na Ukrajinu.

Dio prisutnih predvođenih Vojinom Pavlovićem iz udruženja "Istočna alternativa" je nosio zastavu sa likom Vladimira Putina. Pavlović je ranije zadobio pažnju javnosti veličajući osuđenog ratnog zločinca Ratka Mladića.

Wagner se tereti za brojne ratne zločine kako u Ukrajini, tako i u drugim dijelovima svijeta gdje prema mnogim djeluju kao nezvanična produžena ruka Rusije.

Protesti se održavaju na četiri lokacije na administrativnoj liniji između bh. eniteta Republika Srpska i Federacija BiH, organizovani su zbog podizanja optužnice protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića. Protestima prisustvuju i politički