Radne grupe za stolom
34

Da li će dva zakona "urediti" Ustavni sud BiH? Od odlaska stranih sudija do novog načina odlučivanja

D. Be.
Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba
Reforma Ustavnog suda BiH je tema koja uvijek podiže prašinu na političkoj sceni naše države, ali pravi izazovi za vladajuću koaliciju tek predstoje s obzirom da radne grupe uveliko rade na tekstu koji bi trebao predstavljati reformu u ovoj najvišoj pravosudnoj instituciji.

Kako Klix.ba saznaje, nedavno formirani radni timovi koje su uspostavili Trojka, SNSD i HDZ, već traže rješenja za dva pitanja.

Jedno se tiče konkretno reforme Ustavnog suda BiH, a drugo zahtjeva koji dolaze iz SNSD-a i HDZ-a, tj. insistiranja da troje domaćih sudija zamijene strane koji dolaze iz Evropskog suda za ljudska prava.

Ključne izmjene zakona o Ustavnom sudu BiH predviđaju da za sudiju Ustavnog suda BiH može biti izabran samo državljanin Bosne i Hercegovine te da bi to bi značilo da Predstavnički dom Federacije BiH bira šest sudija, a NSRS troje.

Iz jednog konstitutivnog naroda Bosne i Hercegovine mogu se izabrati najviše troje sudija.

Trojici stranih sudija bi, prema prijedlozima, prestao mandat okončanjem procedure izbora troje domaćih sudija (dva iz FBiH i jedan iz RS-a).

Prema onome na čemu insistiraju iz SNDS-a, ali i HDZ-a, Ustavni sud BiH bi odlučivao većinom glasova svih sudija, ali koja uključuje uključuje najmanje jedan glas sudije iz reda svakog konstitutivnog naroda i iz jednog entiteta kada se donose odluke u određenim slučajevima kada se spore institucije BiH i entiteti ili entiteti međusobno ili s Brčko Distriktom i slično.

Odlučivanje, a to je novost, u nekim prijedlozima nije ograničeno na pitanja poput toga da li je odluka jednog entiteta da uspostavi specijalne paralelne odnose sa susjednom zemljom u skladu sa ustavom, uključujući i odredbe koje se odnose na suverenitet i teritorijalni integritet BiH kao i da li je neka odredba ustava ili zakona jednog od entiteta u skladu sa Ustavom.

Treba istaći kako su prijedlozi koji su trenutno na stolu radne grupe što ne znači da će na kraju biti i usvojeni.