Uoči duela kvalifikacija
56

Analiza prvog Kodrinog spiska: Zmajevi bez krila i s tucetom napadača, raduju dobre forme

N. K.
Kodro nije puno eksperimentisao (Ilustracija: A.L./Klix.ba)
Kodro nije puno eksperimentisao (Ilustracija: A.L./Klix.ba)
Novi selektor reprezentacije Bosne i Hercegovine Meho Kodro danas je objavio spisak igrača za predstojeće kvalifikacione utakmice protiv Lihtenštajna i Islanda, a ono što može radovati je da su svi pozvani igrači standardni te se većina nalazi u dobroj formi.
Kodro nije puno eksperimentisao sa sastavom i uglavnom je zvao igrače koje je koristio i njegov prethodnik Faruk Hadžibegić.

Golmanski trojac je tako ostao nepromijenjen, a čine ga Ibrahim Šehić (Al-Khaleej), Nikola Vasilj (St. Pauli) i Kenan Pirić (AEK Larnaca). Šehić je ovog ljeta promijenio klub te je već zauzeo mjesto među stativama u Saudijskoj Arabiji, baš kao što su Pirić i Vasilj standardni u svojim klubovima.

Jedno od Kodrinih iznenađenja bilo je izostavljanje Siniše Saničanina koji je kod prethodnih selektora bio standardan, a za naredno okupljanje pozvao je četvoricu štopera - Anela Ahmedhodžića (Sheffield United), Hrvoju Miličevića (AEK Larnaca), Dennisa Hadžikadunića (Hamburg SV) i Leona Barišića (Basel). Prvi trojac igra standardno u svojim klubovima, a isto se očekuje i od Barišića koji je tek nedavno prešao iz Osijeka u švicarski klub.

Amar Dedić (Red Bull Salzburg) je vjerovatno igrač sa spiska koji se nalazi u najboljoj formi te će zajedno s Jusufom Gazibegovićem (Sturm Graz) ordinirati po desnoj strani odbrane, dok na lijevom beku imamo samo jedno rješenje u vidu Seada Kolašinca koji je odmah počeo igrati za svoj novi klub Atalantu.

Najveće Kodrino iznenađenje je izostavljanje do sada sa spiska nezamjenjivog Gojka Cimirota koji se ovog ljeta otisnuo u Saudijsku Arabiju. Međutim, tu je još šest centralnih veznjaka koje predvodi iskusni Miralem Pjanić (Sharjah). Preostali su Benjamin Tahirović (Ajax), Rade Krunić (Milan), Sanjin Prcić (Strasbourg), Amir Hadžiahmetović (Bešiktaš) i povratnik u reprezentaciju Adi Nalić (Hammarby).

Velike probleme Kodro ima s krilnim pozicijama budući da se na spisku nalazi samo jedan krilni napadač Miroslav Stevanović (Servette) koji je šest utakmica zaredom bio van sastava i tek je u prošlom susretu ušao s klupe. S druge strane terena (lijevo), nemamo apsolutno nikakvih rješenje pa je za očekivati eksperimentisanje s taktikom ili "izmišljanje pozicije" pojedinim igračima.

Vjerovatno je to i razlog zašto je Kodro odlučio pozvati veliki broj napadača. Na spisku se nalazi njih čak šest - Edin Džeko (Fenerbahče), Ermedin Demirović (Augsburg), Smail Prevljak (Hertha), Kenan Kodro (Fehervar), Said Hamulić (Vitesse) i Nemanja Bilbija (Zrinjski).

Kodro je pripremio i svojevrsni "B" spisak odakle će crpiti igrače ukoliko dođe do povreda ili nekih nepredviđenih okolnosti kod igrača s prvobitne liste, a sudeći prema prvim komentarima javnost je zadovoljna početnim potezima novog selektora.

Podsjetimo, Zmajevi će 8. septembra dočekati Lihtenštajn, a potom će tri dana kasnije biti gosti Islanđanima. Obje utakmice počinju u 20:45 sati.