Pomoć građanima BiH
60

Šta su to energetska siromašna domaćinstva u BiH koja imaju pravo na pomoć EU?

Piše: Tarik Kučević
Ilustracija: Shutterstock (Foto: Klix.ba)
Ilustracija: Shutterstock (Foto: Klix.ba)
Evropska unija je za zemlje Zapadnog Balkana izdvojila milijardu eura za rješavanje trenutnih i dugoročnih izazova energetske krize. BiH je od ove svote pripalo 70 miliona eura kako bi se osigurala pomoć stanovništvu.
Novac bi se trebao raspodjeljivati na osnovu javnog poziva, a bit će isplaćen preko općinskih i gradskih vlasti.

Međutim, suočeni sa ovom inicijativom, glavni izazov koji se ispred BiH postavlja jeste nedostatak jasne strategije i definicije energetski siromašnih domaćinstava. Ovaj nedostatak otežava i omgućava varijacije u određivanju kojim porodicama je pomoć najpotrebnija.

Uprkos značajnom finansijskom iznosu koji je EU obezbijedila, ovi složeni procesi dodatno komplikuje proces raspodjele sredstava. Jasno je da je važno zbog toga i Ključno razumjeti koje kategorije domaćinstava trebaju biti prioritetne kako bi podrška bila usmjerena tamo gdje je najneophodnija.

Pitanje raspodjele sredstava je osjetljivo i zahtijeva pažljivo planiranje kako bi se osigurala transparentnost, efikasnost i pravična raspodjela pomoći.

Resorno ministarstvo će zbog kompleksnosti ovog pitanja igrati ključnu ulogu u procesu raspodjele očekivane pomoći tokom nadolazeće jeseni. Naravno Vlada FBiH stoji iza cijele priče i ima jurisdikciju nad provedbom ovog pitanja.

Tim povodom kontaktirali smo Federalno ministarstvo rada i socijalne politike koji su nam kazali da prema okvirnim podacima imaju oko 240.000 penzionera koji spadaju u ovu kategoriju po osnovu penzije koju primaju.

"Nažalost, mi ne znamo sliku njihovog domaćinstva (žive li recimo s nekim članom porodice koji ima vlastite prihode, djete, supruga i sl., niti koliki su ti prihodi). Sve to treba provući kroz filter porezne uprave, a trebaju nam kućne liste po kojima će se vidjeti slika domaćinstva", kazali su nam iz resornog ministarstva.

Istakli su da im treba sporazum sa općinama da će ući s njima u ovaj projekat i odraditi sve provjere koje budu neophodne.

"Isto važi i za ostale kategorije navedene u Programu utroška sredstava. UNDP aktivno radi na pripremi metodologije i vjerujem da ćemo uskoro imati nove informacije vezano za ovaj Program", poručili su.

Opšti kriteriji za dodjelu sredstava

Govoreći o ovoj temi, istakli su da su do sada utvrđena sredstva i program utroška sredstava koja će dobiti minimalno 109.000 domaćinstava. Riječ je o domaćinstvima za koja je procijenjeno da su energetski siromašna, a ukupno će biti dostupno 64,5 miliona KM.

Pravo na podršku iz sredstava mogu ostvariti sljedeće kategorije energetski siromašnih domaćinstava:

  • Prvu kategoriju čine domaćinstva u kojima žive, kako su ukazali, materijalno neosigurane i za rad nesposobne odrasle osobe koje nemaju prijeko potrebnih sredstava za izdržavanje, nesposobne su za rad i ne mogu osigurati sredstva za život po nekom drugom osnovu, a kojima je u decembru prošle godine isplaćeno pravo na stalnu novčanu pomoć prema propisima iz oblasti socijalne zaštite;

  • Drugu kategoriju čine domaćinstva u kojima žive djeca koja su zaključno s 31. majem ove godine ostvarila pravo na dječiji dodatak na osnovu Zakona o materijalnoj podršci porodica s djecom;

  • Treću kategoriju domaćinstva u kojima su najviše dva člana korisnici prava na penziju po propisima o penzijsko-invalidskom osiguranju u iznosu koji nije viši od iznosa zagarantovane penzije za decembar prošle godine prema podacima Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje i to pod uslovom da nisu korisnici razmjerne penzije sa inostranstvom i da nijedan odrasli član domaćinstva tokom prošle godine nije ostvarivao dodatna primanja na osnovu radnog odnosa;

  • U četvrtoj kategoriji su domaćinstva u kojima su tokom prethodne godine jedno ili više maloljetne djece, uslijed smrti ili nepoznatog identiteta drugog roditelja, živjeli sa samo jednim roditeljem koji u tom periodu nije ostvarivao prihode koji se oporezuju po propisima o porezu na dohodak ili nije ostvarivao primanja na osnovu radnog odnosa u iznosu višem od iznosa najniže plate u FBiH u 2022., odnosno 543 KM.

Posebni kriteriji za dodjelu sredstava

Domaćinstva koja se budu prijavila za dodjelu sredstava moraju ispunjavati sljedeće opšte kriterije:

  • članovi domaćinstava iz bilo koje od kategorija domaćinstava moraju biti državljani BiH;
  • članovi domacinstava iz bilo koje od kategorija domaćinstava moraju imati prijavljeno prebivalište na području Federacije u jedinicama lokalne samouprave (opštinama ili gradovima) koje s Federalnim ministarstvom imaju potpisan sporazum;
  • nijedan odrasli član domaćinstva iz kategorija domaćinstava ne može imati registrovanu samostalnu djelatnost.

Pored opštih kriterija, domaćinstva koja se budu prijavila za dodjelu sredstava moraju ispunjavati i posebne kriterije za svaku pojedinu kategoriju, koji će se dokazivati i provjeravati na način utvrđen Javnim pozivom raspisanim od strane Federalnog ministarstva i kojim će se detaljnije precizirati potrebna dokumentacija, te urediti način prijave kao i druga pitanja od značaja za uspješno realizovanje mjera podrške.

Na kraju treba dodati da su utvrđene i nadležne institucije i tijela, kao i prioriteti u postupanju. Energetsku pomoć EU dobit će i domaćinstva u Republici Srpskoj i Brčko distriktu. Ranije su nadležni u RS-u najavili da će ovu pomoć dobiti 60.000 korisnika.

S obzirom na planirano raspodjeljivanje sredstava putem općinskih i gradskih vlasti, ključno je uspostaviti transparentne smjernice i procedure. Zbog toga će resorno ministarstvo imati odgovornost da razvije jasne smjernice za pravednu raspodjelu finansijskih sredstava jer je velikom broju građana ova subvencija jako potrebna.