Poslali poruke sa skupa
82

U Prijedoru obilježena godišnjica "Oluje", Vučić poručio: Nikada neće reći da je to bilo etničko čišćenje

N. V.
Foto: Twitter/@MiloradDodik
Foto: Twitter/@MiloradDodik
Zvaničnici Srbije i entiteta Republika Srpska su u Prijedoru večeras obilježili godišnjicu "Oluje", vojno-policijske akcije Hrvatske s ciljem oslobađanja istočnih dijelova države, a prilikom čega je taj prostor moralo napustiti više od 200.000 Srba.
Predsjednici RS i Srbije Milorad Dodik i Aleksandar Vučić su dogovorili da ove godine zajedno obilježe 4. august, a lokacija koju su izabrali je naišla na negodovanje u javnosti s obzirom na to da je 1992. godine Vojska RS-a u Prijedoru ubila veliki broj Hrvata i Bošnjaka.

Pored zvaničnika i sveštenstva, obilježavanju je prisustvovao i veliki broj građana kojima se obratilo nekoliko govornika. Među njima je bila djevojka koja je sa osam godina preživjela Oluju i koja je ispričala svoje svjedočanstvo, patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, predsjednik RS-a Milorad Dodik i predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Milorad Dodik je govorio o tome da se Srbima negira ovo stradanje te je Amerikance i Hrvate optužio za udruženi zločinački poduhvat.

Prilikom svog opširnog obraćanja, Vučić je naglasio kako je "Oluja" najveće etničko čišćenje na evropskom tlu od 1945. godine na ovamo te je kazao kako cijeli svijet to pokušava negirati.

"Iskoristit će sve izraze, ali nikada neće reći da je taj zločin bio etničko čišćenje", kazao je.

Pitao je kako su nestali toliki Srbi iz Hrvatske ukoliko Oluja nije bila etničko čišćenje.

U ovoj akciji je inače oslobođeno 18 posto teritorije Hrvatske koja je bila pod kontrolom samoproglašene Republike Srpske Krajine te su stvorene pretpostavke i za mirovne pregovore koji su okončani Dejtonskim sporazumom u novembru 1995. godine.

Svake godine se ovaj događaj obilježava kao pogrom među srpskim narodom s obzirom na to da su usljed nemalog broja ubistava mnogi morali da odu, dok se u Hrvatskoj slavi uspjeh operacije. S obzirom na to da je operacija počela 4. augusta, u RS-u je "Oluja" obilježena danas, a u Hrvatskoj će zvanična manifestacija biti održana sutra, 5. augusta, kada je označen kraj akcije.