Konferencijska liga
4

Tok utakmice i penala: Sarajevo - Torpedo 1:1 (Penali 2:4)

D. P.
Stadion Koševo spreman za meč (Foto: T. S./Klix.ba)
(Foto: T. S./Klix.ba)
Revanš utakmica drugog pretkola Konferencijske lige između Sarajeva i Torpeda iz Kutaisija (Gruzija) odigrana je večeras na Koševu, a mogli ste je pratiti u direktnom tekstualnom prijenosu na portalu Klix.ba.
Nogometaši Torpeda slavili su nakon penala 4:2 i tako se plasirali u drugo pretkolo Konferencijske lige.

Penali:

Caballero pogađa za konačnih 4:2 i pobjedu Torpeda za prolazak dalje.

Promašuje i Beganović. Torpedo nadomak drugog pretkola.

Kobuladze pogađa za novo vodstvo Torpeda (2:3).

Avramovski pogađa za 2:2.

Manjgaladze rutinski pogađa za 1:2.

Čataković siguran za 1:1.

Shergenashvili pogađa za vodstvo Torpeda (0:1).

Ikićev prvi penal brani Kljajić.

Kraj produžetaka, dramu na Koševu odlučit će penali.

120' - Jedan minut nadoknade, koliko nas dijeli od penala.

117' - Ponovo domaći traže penal nakon duela Kyeremeha i Shergelashvilija. Sudija se nije oglasio.

116' - Čataković "mlako" šutira u golmana Kljajića. Ostaje 1:1, a mi smo vrlo blizu jedanaesteraca.

113' - Kyeremeh promašuje zicer! Najbolju šansu u produžecima imalo je Sarajevo preko ofanzivca iz Gane koji je izašao sam pred golmana Kljajića, ali je šutirao pored gola.

113' - Arabidze je s više od 30 metara šutirao iz slobodnog udarca, ali bolje da to nije činio jer se propisno obrukao. Njegov udarac otišao je daleko preko gola Sarajeva.

111' - Požutio je i Mustafić u dresu Sarajeva zbog starta na sredini terena.

110' - Čataković se namjestio u petercu i gužvi na udarac, ali je on izblokiran. Neki su tražili igranje rukom, ali igra se dalje.

108' - Prvi dobar šut Sarajeva u produžecima. Namjestio se Avramovski na lijevu nogu na vrhu šesnaesterca, a onda snažno šutirao preko gola Torpeda.

106' - Počeo je drugi produžetak drame na Koševu.

Kraj prvog produžetka. Bit će još 15 minuta igre uoči eventualnih penala.

105' - Dvije minute nadoknade prvog dijela produžetaka, kraća pauza zbog udarca u glavu koji je dobio Vrančić. Morat će izaći iz igre, a ulazi Buljubašić.

103' - Žestok start Avramovskog na sredini terena, dobio je žuti karton.

99' - Rezultat i dalje 1:1. Nema uzbuđenja u ovim trenucima i čini se da su oba tima i više nego oprezna jer bi svaki primljeni gol u produžecima mogao značiti i eliminacija.

95' - Opasno pred golom Torpeda. Kyeremehov rezantan ubačaj u peterac, ali je zakasnio Čataković.

92' - Tražili su domaći igrači i navijači penal nakon pada Čatakovića u kaznenom prostoru, ali je moldavski sudija samo odmahnuo rukom.

91' - Počeo je prvi produžetak na Koševu.

Kraj regularnog toka utakmice, na Koševu će se igrati produžeci.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

Sarajevo - Torpedo 1:1 (Gigauri 90+1')

90+1' - GOL! Gigauri je pogodio za poravnanje na Koševu. Pogodio je glavom nakon ubačaja iz slobodnog udarca u trenucima kada Torpedo nije imao nikakvu ideju kako da zaprijeti Bordo timu.

90+1' - Četiri minute nadoknade na Koševu.

90' - Beganović žestokim startom spriječava kontru gostiju i prodor po lijevoj strani. Opravdano je dobio žuti karton.

87' - Trostruka promjena u Sarajevu. U igri su Čataković, Šerbečić i Mustafić, dok izlaze Renan, Aničić i Jelić Balta.

85' - Pet minuta do kraja utakmice.

80' - Sada i sjajna šansa za Kyeremeha. Gurnuo ga je u prostor loptom Avramovski, a nogometaš iz Gane silovito s desne strane iskosa šutira preko prečke gola Gruzijaca.

79' - Desetak minuta do kraja utakmice. Sarajevo mnogo bliže drugom golu, nego Torpedo prvom, u ovim trenucima. Čini se da su Gruzijci fizički pali u ovim trenucima.

77' - Varešanović izlazi iz igre, a umjesto njega unutra je Avramovski.

73' - Nova stopostotna šansa za Sarajevo. Renan Oliveira bio je nadomak pogotka, ali je golman Kljajić nekako intervenisao i izbacio loptu u korner.

72' - Varešanović je šutirao s dvadesetak metara preko gola Torpeda. Mladi nogometaš Sarajeva bio je sebičan pošto je Renan bio u prodoru, usamljen i čekao loptu pred golom gostujućeg tima.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

69' - Rasplamsala se igra u ovim trenucima i imamo pravu dramu na Koševu.

67' - Velika šansa za Sarajevo na drugoj strani! Vrančić se namjestio na lijevu nogu na vrhu šesnaesterca i pogodio prečku. Sreća za goste.

64' - Najbolja šansa za Torpedo na utakmici! Shergelashvili je prošao sam po lijevoj strani i izašao na golmana, a onda uputio loptu u peterac. Ipak, tamo napadač Torpeda dolazi do lopte zajedno sa stoperima Sarajeva i lopta odlazi pored stative. Mnogo sreće za Bordo tim.

59' - Jelić Balta se odlučio na šut, namjestio se na lijevu nogu s distance, ali njegov prilično dobar udarac odlazi pored gola Torpeda.

55' - Igra se baš onako kako navijači i igrači Sarajeva žele. Domaćin nešto više napada, a kad je lopta u nogama igrača Torpeda, nema panike u odbrani Sarajeva i nema opasnosti po gol Šahinovića.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

52' - Vrančić je s nekoliko dobrih driblinga podigao publiku na noge, a onda je njegov ubačaj izbačen u korner. Dobra igra Sarajeva u nastavku.

48' - Korner za Torpedo na otvaranju drugog dijela.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Sretno predstavniku BiH!

Poluvrijeme na Koševu, Sarajevo vodi rezultatom 1:0

45+3' - Strašan šut Nadaraije s distance, ali je lopta "prozujala" preko prečke gola Sarajeva.

45' - Igrat će se tri minute sudijske nadoknade.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

45' - Nova fantastična prilika za Sarajevo koje u ovim trenucima igra sjajan nogomet. Kyeremeh je glavom šutirao tik pored stative nakon ubačaja Ziljkića.

44' - Odlična šansa za Sarajevo. Renan je dobro primio pas preko odbrane Torpeda, ali su ga stigli gostujući veznjaci i uspjeli malo izblokirati šut, koliko je bilo dovoljno da golman gruzijskog tima uhvati loptu.

43' - Još jedan žuti karton, a dobio ga je Bugridze zbog starta nad Ziljkićem.

41'- Pantasulaia je dobio samo žuti karton zbog udaranja golmana Sarajeva, a isto je prošao i Ziljkić zbog protesta.

40' - Gužva u kaznenom prostoru Sarajeva nakon što je jedan igrač udario golmana Šahinovića. Igrači Bordo tima od sudije traže crveni karton.

36' - Ziljkić katastrofalno šutira iz obećavajuće pozicije. Čini se da mu je bolje bilo da je prepustio udarac Vrančiću.

35' - Vrančić oboren u fantastičnom prodoru i bit će slobodan udarac za Sarajevo na samoj granici kaznenog prostora. Odlična šansa slijedi za Bordo tim.

34' - Monteiro je izbacio loptu ispred Renana, bit će korner za Sarajevo.

33' - Novi prodor Gruzijaca po desnoj strani, ali je ubačaj Arabidzea uhvatio vrlo sigurni večeras Šahinović.

33' - Prema zvaničnim podacima s Koševa, na tribinama je večeras 20.700 gledalaca.

29' - Dobar pritisak igrača Sarajeva na zadnju liniju Torpeda, Gruzijci teško počinju napade u ovim trenucima.

28' - Na Koševu je oko 20.000 navijača. Pogledajte u našem umetnutom prilogu kako izgledaju tribine stadiona Asim Ferhatović Hase večeras.

26' - "Istina za Vedrana" odjekuje Koševom u čast tragično stradalog navijača Bordo tima Vedrana Puljića. Navijači Sarajeva još jednom su se prisjetili svog prijatelja s tribine.

24' - Još jedan dobar napad Sarajeva po desnoj strani. Varešanović je odličnim driblinzima izigrao odbranu Torpeda, ali je njegova povratna lopta u posljednjem trenutku izbačena.

20' - Gruzijci pokušavaju pas-igrom, ali odbrana Sarajeva dobro djeluje. Aničić je ispucao i neutralizovao već nekoliko napada Torpeda.

16' - Mirno nakon vodećeg gola Sarajeva. Bordo tim ima rezultat za prolazak dalje i odgovara mu igra bez puno pritiska.

Sarajevo - Torpedo 1:0 (Ziljkić 12')

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

12' - GOOOOOOL! Ludnica na Koševu, Almedin Ziljkić dovodi bordo tim u vodstvo. Kyeremeh mu je ubacio, a Ziljkić na prvoj stativi pogađa za vodstvo Bordo tima.

9' - Nova velika šansa za Gruzijce! Kapiten Gigouri usamljen u kaznenom prostoru Sarajeva šutira glavom, ali direktno u mladog golmana Šahinovića.

5' - Velika šansa za Torpedo! Bugridze istrčao sam po desnoj strani pred Šahinovića, ali je njegov siloviti udarac odbranio golman Sarajeva.

4' - Arabidze pravi odličan prodor i nakon šuta pogađa Aničića, tako da će Torpedo imati prvi korner na utakmici.

3' - Nakon kraće pauze zbog povrede Durakovića, utakmica je nastavljena.

1' - Minutom šutnje za legendarnog nogometaša Sarajeva Vahidina Musemića počela je utakmica na Koševu.

Foto: T. S./Klix.ba
Foto: T. S./Klix.ba

20:57 - Igrači oba tima izlaze na teren. Uskoro će utakmica početi.

20:54 - U međuvremenu je Željezničar izborio plasman u drugo pretkolo Konferencijske lige pobjedom nad Dinamo Minskom u Bakuu rezultatom 2:1, a svi se nadamo da će i Sarajevo učiniti isti uspjeh te da će BiH imati sva četiri predstavnika u drugim pretkolima evropskih takmičenja.

20:52 - Problem za igrače oba tima bit će vremenski uvjeti pošto je u Sarajevu veoma toplo i u večernjim satima. Trenutna temperatura je 32 stepena, a teren je u fantastičnom stanju.

20:49 - Glavni arbitar je Moldavac Ion Orlic, sa svojom ekipom, također iz Moldavije, a čine je Denis Oala, Anatolie Basiul i četvrti sudija Igor Bosca.

20:43 - "Sigurno nas čeka neizvjesna utakmica sa jako dobrim protivnikom koji ima mnogo iskustva, organizaciju igre i jako dobre pojedinice. Međutim, mi smo pokazali da se možemo da se nosimo s takvim ekipama", rekao je trener Sarajeva Mirza Varešanović u jučerašnjoj najavi utakmice.

20:37 - Utakmica će se igrati u fenomenalnoj atmosferi. Kako su javili iz FK Sarajevo danas prije utakmice, prodato je 20.000 ulaznica i pušten je u prodaju dodatni kontigent tako da Gruzijce čeka pravi "pakao".

20:30 - Poznati su sastavi za večerašnji okršaj. Trener Bordo tima Mirza Varešanović napravio je nekoliko promjena pa je tako zamijenio golmane, ali i uvrstio u prvi sastav iskusnog stopera Marina Aničića.

FK Sarajevo: Šahinović, Duraković, Jelić Balta, Zeljković, Aničić, Beganović, Vrančić, Varešanović, Kyeremeh, Ziljkić i Oliveira. Na klupi su: Šutković, Rogić, Trako, Čataković, Guliashvili, Viveros, Šerbečić, Radović, Avramovski, Ikić, Buljubašić i Mustafić.

Torpedo Kutaisi: Kljajić, Shergeiashvili, Nadaraia, Sandokhadze, Monteiro, Kobuladze, Gigauri, Akbari, Bugridze, Arabidze i Pantsulaia. Na klupi su: Goshadze, Goglichidze, Chichinadze, Haydary, Manjgaladze, Neto, Chachua, Mzhavanadze, David i Caballero.

20:30 - Prva utakmica u Gruziji završena je rezultatom 2:2, a Bordo tim je posebno u prvom poluvremenu te utakmice pokazao da je kvalitetniji tim od Gruzijaca. Međutim, to treba opravdati i na terenu, a svi se nadaju da će to biti upravo danas u revanšu te da će se izboriti drugo pretkolo Konferencijske lige.

20:30 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice između Sarajeva i gruzijskog Torpeda u prvom pretkolu Konferencijske lige. Susret počinje u 21 sat na stadionu Asim Ferhatović Hase na Koševu.