Savjeti za ljeto
2

Ovi trikovi pomoći će vam da se riješte "pureće kože" na vašim nogama

L. R.
© Shutterstock
© Shutterstock
Keratosis pilaris ili takozvana "pureća koža" je kožna bolest, a javlja se kada prekomjerna proizvodnja keratina blokira folikule dlaka i tako nastaju male tačke ispod kože.
To stvara zadebljanje kože na određenim dijelovima tijela zbog čega se ona čini grubom. Uglavnom je moguće vidjeti kod mlađih osoba, ali se s vremenom može povući i vraćati.

Još uvijek ne postoji konkretan lijek kako bi se uklonile, redovnom i odgovarajućom njegom možete postići dobre rezultate i smanjiti njihovu vidljivost. Naime, postoje dva jednostavna koraka koji će vam pomoći da vaše noge izgledaju glatko.

Prvi korak je da prije kupanja i nanošenja krema i pilinga, napravite suho četkanje nogu. Za to će vam biti potrebna četka za tijelo. Suho četkanje ima i druge prednosti kao što su smanjene celulita i bolja cirkulacija. Potrebno je da idete u smjeru od stopala prema gore, a četku možete koristiti za sve dijelove tijela osim vrata i lica.

Drugi korak dolazi poslije brijanja nogu. Naime, potrebno je da nanesete losion za tijelo na vlažnu kožu, a onda i ulje kako bi tijelo zadržalo vlagu, koja će vam pomoći u borbi od suhe kože.