Magazin "Lonely Planet"
101

Ne znate gdje biste na ljetovanje? Ovih 14 plaža na hrvatskoj obali smatraju se najljepšim

L. R.
Plaža Stiniva (© Shutterstock)
Plaža Stiniva (© Shutterstock)
Ukoliko još uvijek niste sigurni gdje biste na ljetovanje, australski magazin za putovanja "Lonely Planet" izdvojio je 14 najljepših plaža u Hrvatskoj koje biste mogli posjetiti ove godine.

Hrvatska obala smatra se jednom od najljepših obala na svijetu, koju krasi tirkizna boja Jadranskog mora. Dužina obale bez otoka iznos 1.777 kilometara, a zajedno s brojnim otocima ta dužina iznosi više od 6.000 kilometara. Zbog toga, Hrvatska može ponuditi bogat izbor ljetovanja.

Iako su u Hrvatskoj uglavnom šljunčane plaže, moguće je pronaći i one, pješčane. Tako je magazin "Lonely Planet" izdvojio plaže koje mogu zadovoljiti različite potrebe turista.

Plaža Zlatni Rat na Braču (© Shutterstock)
Plaža Zlatni Rat na Braču (© Shutterstock)

Kao prvu plažu preporučuju Zlatni Rat, koja se nalazi na otoku Braču, a tvrde da je zbog neobičnog oblika, turisti najčešće fotografišu. Ističu šljunčane plaže Dubovicu koja se nalazi na Hvaru, Stinivu na Visu, Stračinsku plažu na Šolti, Lubenice na Cresu i Sunčanu Uvalu na Lošinju.

Plaža Stiniva (© Shutterstock)
Plaža Stiniva (© Shutterstock)

Za turiste koji žele imati nezaboravan provod, ističu plažu Zrće, koju nazivaju hrvatskom Ibizom. Na listi su se našle i dvije pješčane plaže, a to su Šunj na otoku Lopud i poluotoku Lopar, koji je dio otoka Rab te plaža otoka Veruda, koji se nalazi u Istri.

Plaža Sveti Jakov u Dubrovniku (© Shutterstock)
Plaža Sveti Jakov u Dubrovniku (© Shutterstock)

Ukoliko ne želite otići na otoke, australski magazin preporučuje odlazak na plaže Sveti Jakov u Dubrovniku, Deltu koja se nalazi na ušću rijeke Neretve između Opuzena i Ploča, Rt Kamenjak u blizini Pule i Punta Rata u Breli.