Šta su bili ciljevi
56

Prigožin se oglasio po prvi put nakon zaustavljanja pobune, obrazložio zbog čega je stao

B. H.
Foto: Telegram
Foto: Telegram
Šef Wagnera Jevgenij Prigožin upravo je objavio 11-minutnu audioporuku u kojoj kaže da niko nije pristao potpisati ugovor s ministarstvom odbrane i da njegova plaćenička kompanija mora prestati postojati 1. jula.

Prigožin je rekao da je želio izbjeći prolivanje ruske krvi i također je rekao da je marš bio zapravo demonstracija i da mu nije bila namjera svrgavanje vlasti u zemlji.

"Cilj mimohoda bio je izbjeći uništenje Wagnera i pozvati na odgovornost dužnosnike koji su svojim neprofesionalnim djelovanjem počinili ogroman broj grešaka", kazao je Prigožin.

Izrazio je žaljenje zbog toga što su morali oboriti ruske avione i helikoptere i dodao da je ruski narod podržao Wagner i da su mnogi od njih tražili da nastave.

"Putovali smo 780 km, stigli 200 km do Moskve i blokirali smo sve vojne baze i aerodrome na putu. Među borcima PMC-a ima nekoliko ranjenih i 2 mrtva, među njima i uposlenici ministarstva odbrane koji su se odlučili pridružiti našoj "stvari". Niko od PMC boraca nije bio prisiljen marširati i svi su znali njegov cilj. Naš marš pokazao je ozbiljne sigurnosne probleme širom naše zemlje", istakao je Prigožin.

Također je izjavio da je grupa Wagner PMC trebala prekinuti svoje operacije 1. jula, ali da je bjeloruski predsjednik Lukašenko predložio da bi mogli nastaviti s operacijama u "zakonskoj nadležnosti" Bjelorusije. Na kraju je poručio da se ne kaje zbog onoga što je počeo.

Podsjećamo, šef Wagnera je u subotu objavio da su njegovi ljudi na putu za Moskvu u pokušaju da svrgnu ruski vojni vrh. Ali u subotu navečer je objavio da im je naredio povratak u kampove u Ukrajini nakon što je bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko posredovao u okončanju krize.

Na meti Prigožinovih kritika bio je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, kao i načelnik Glavnog štaba Valerij Gerasimov.