Šta se dešavalo 2006.
3

Vukanović: SNSD-a ne bi bilo ni u tragovima da nije bilo Bildta, Lajčaka, Ashdowna i Petritscha

N. V.
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Foto: Dejan Rakita/PIXSELL
Narodni poslanik u Republici Srpskoj Nebojša Vukanović je na posebnoj sjednici o neprihvatanju odluka visokog predstavnika govorio o tome da je upravo međunarodna zajednica dovela SNSD na vlast.

Jedina tačka posebne sjednice NSRS je Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o objavljivanju zakona i drugih propisa s ciljem ukidanja obaveze objavljivanja propisa i drugih akata u Službenom glasniku RS-a, koje u okviru svoje nadležnosti donosi visoki predstavnik Christian Schmidt.

Otvorena je rasprava o ovoj tački nakon što je dnevni red usvojen sa 48 glasova za od 61 prisutnog poslanika, a mnogih poslanika Pokreta za državu te opozicije nisu prisutni.

Prvi se za raspravu javio poslanik Pokreta za pravdu i red Nebojša Vukanović koji je kazao da Narodna skupština nema dovoljno snage da se suprotstavi Christianu Schmidtu ili nekom drugom članu međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini.

"Mene ove posebne sjednice NSRS-a koje se ciklično ponavljaju podsjećaju na epizode na RTS-u Boljeg života i one stalne reprize. Tako i mi, svako šest mjeseci govorimo "ne" OHR-u, "ne" Schmidtu", naveo je Vukanović.

Zatim je napravio nekoliko poređenja koji bi trebali karakterisati odnos snage između NSRS i OHR-a.

"Kao kad su ono Crnogorci tražili od Rusa da se povuku iz Praga... K'o da a prijetim Tajsonu, kažem slušaj ti, ima da te razbijem ne budeš li slušao. Čime to prijetimo? Stalno pucamo iz prazne puške, ponižavamo RS, kockamo se da sve izgubimo", rekao je.

Vukanović je poručio vladajućoj koaliciji u RS-u da bi upravo oni trebali veličati međunarodnu zajednicu umjesto što ih kritikuju jer su ih i doveli na vlast.

"Da imate imalo časti, obraza i morala, vi bi u Banjoj Luci podigli najveći spomenik koliko može biti i napisali sva imena svih visokih predstavnika jer da nije bilo Bildta, onog Engleza i Lajčaka, Ashdowna, Petritscha i Schmidta, onog Španca (op. a. bivši visoki predstavnik Carlos Westendorp), vas ne bi bilo ni u tragovima", poručio je SNSD-u.

Dokaze za svoju tvrdnju da vladajuća koalicija u RS-u nije istinski protivnik međunarodne zajednice vidi u onome što se dogodilo 2006. godine. Naime, on ističe da SNSD nikada ne bi osvojio vlast da im to tadašnji visoki predstavnik nije omogućio.

"Kako je moguće da je visoki predstavnik smijenio 50 - 60 vaših političkih protivnika 2006. Sve do jednog se ispostavilo da nisu bili optuženi za ono za šta su smijenjeni. Ko je imao političku korist od toga? VI. Zamislite da vama sad dođu i kažu ne može se kandidovati na izborima Dodik, Željka, Višković, Mazalica, Žunić pa onda nabroji 50 ljudi, blokira glavne funkcionere i račune SNSD-a. Pa vam kaže 'Hajte sad na izbore'. Ma nemoj! Ne biste prešli cenzus. I tako ste se vi vratili na vlast", poručio im je.