Mostar
69

Čović o muzeju HVO-a na Heliodromu: Učesnik sam tog vremena, licemjerno je praviti politički događaj

G. Š.
Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba
Izgradnja vojnog muzeja HVO-a na mjestu nekadašnjeg logora Heliodrom u Mostaru je izazvala brojne reakcije, te će sutra na inicijativu SDP-a Gradsko vijeće Mostara glasati za izmjenu te lokacije, a cijelu situaciju je komentarisao i lider HDZ Draga Čović.

Čović je danas Mostaru rekao da se vojni muzej ne nalazi na mjestu logora, te da je licemjerno od toga praviti politički događaj.

"Meni je žao što je uopće bilo potreba za mjestima gdje u Domovinskom ratu bilo onih koji su morali biti lišeni svoje slobode, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam i Heliodrom i Četvrtu osnovnu školu koja je danas institucija države kao i Muzej Jablanica kao i bezbroj stratišta hrvatskog, bošnjačkog i srpskog naroda diljem BiH. Žao mi je svake pojedinačne patnje, jer moje se ime nekad znalo spominjati oko toga, ja sam svjestan izazova vremena rata, i u ratu apsolutno nikome nije bilo dobro. Ali danas praviti političke događaje oko tema kao što je muzej HVO-a u Mostaru je u najmanju ruku, neću reći licemjerno, da ne povrijedim osjećaje onih koji se vežu za taj prostor, ali mislim da to vrijeme treba ostaviti u povijesti da obilježimo ono što svak obilježava. Naše povijesti se nažalost na različite načine doživljaju“, kazao je Čović.

Što se tiče same lokacije muzeja, Čović ističe da je mnogo mjesta u BiH, nekadašnjih stratišta koji bi se dali analizirati, kao što su Četvrta osnovna škola u Mostaru i Muzej Jablanica.

"Širi prostor možemo analizirati na taj način. Spomenuo sam Četvrtu osnovnu školu, ima li smisla da u toj školi bude institucija pravosudna BiH, nisam čuo nijedan glas koji bi osporio. Imalo bi smisla da na isti način gledamo, kako ja sad kažem, da istim očima gledam na patnju predstavnika bošnjačkog, srpskog i hrvatskog naroda i svakog drugog, bez obzira o kome se radi. Na isti način gledam naš muzej u Jablanici, jesam li čuo ijednog predstavnika koji prizivaju na Heliodrom da kažu stanite malo, šta je sa muzejom u Jablanici, je li moguće da to prešute? To ćemo morati staviti u istu ravan", podvukao je lider HDZ.

Naglasio je da je to povijest bošnjačkog i hrvatskog naroda i da to treba što prije razumjeti.

"Jer upravo u to vrijeme 1992. godine ta dva naroda su se držala za ruku i zajedno trebamo pokušati zaštiti taj prostor kroz HVO. Učesnik sam tog vremena, pa mogu govoriti ako treba, vrlo konkretno i sa argmentacijom. Tako da što manje se bavimo time bit će nam lakše“, rekao je Čović u Mostaru ispred spomenika Hrvatskih velikana na Rondou, gdje je obilježen Dan HVIRA-e Mostar.

Želi, kako je rekao da kao ,"Spomenik koji baštini jednu žrtvu hrvatskog naroda, na isti način vidim i spomenik koji baštini bilo koju žrtvu bošnjačkog naroda u Mostaru ili bilo gdje drugo i ne vidim nikakvu razliku između tih spomenika".

"Povijest, kažem vidimo drugačije, različitim imenom nazivao 'Domovinski rat', hrvatski narod je doživio to kao jedno vrijeme kad su ostvarili svoju, ja bih rekao mogućnost da žive u BiH i da mogu kazati da su Hrvati", zaključio je lider HDZ-a BiH.