Brojne su opcije
73

Željezničar ili Široki u Evropi? Ovo su sve kombinacije uoči finalne borbe

D. P.
Željezničar je pobjedom protiv Posušja došao na korak od Evrope (Foto: I. L./Klix.ba)
Željezničar je pobjedom protiv Posušja došao na korak od Evrope (Foto: I. L./Klix.ba)
Kolo prije kraja sezone u Premijer ligi Bosne i Hercegovine ostalo je još jedno upražnjeno mjesto za Evropu, a tu će se plasirati ekipe Željezničara ili Širokog Brijega.

Prvak Zrinjski, viceprvak Borac Banja Luka i Sarajevo već su izborili plasman u Evropu. Kako je Zrinjski osvojio i Kup BiH, tako će četvrtog putnika u Evropu poslati četvrto mjesto na tabeli Premijer lige.

Knjiga je spala na samo dva imena, a to su Željezničar i Široki Brijeg. U nastavku donosimo kombinacije prema kojima će jedan, odnosno drugi tim ostvariti plasman u evropska takmičenja naredne sezone.

Stvari su prilično jasne, a u mnogo boljoj poziciji je Željezničar koji ima sve u svojim rukama. Grbavički Plavi imaju dva boda više od Širokog Brijega i u narednom kolu gostuju Slobodi. U Tuzli Željezničar ima sve u svojim rukama, dok će Široki Brijeg na gostovanju Leotaru u Trebinju čekati eventualni kiks Plavih.

Zanimljivo, dva tima imaju isti međusobni omjer, tako da bi u slučaju istog broja bodova, odlučivala gol-razlika, koja je u ovim trenucima približna, ali Željezničar je i tu u boljoj poziciji.

Kombinacije su sljedeće:

Željezničar ide u Evropu ukoliko ostvari pobjedu u Tuzli, bez obzira na rezultat Širokog Brijega protiv Leotara.

Željezničar ide u Evropu s remijem u Tuzli, ukoliko Široki Brijeg ostvari pobjedu s jednim ili dva gola razlike protiv Leotara.

Željezničar ide u Evropu ukoliko Široki Brijeg ne pobijedi Leotar u Trebinju.

Željezničar ide u Evropu s remijem u Tuzli ali u utakmici s pogocima (1:1, 2:2, 3:3...), a da Široki Brijeg ostvari pobjedu s maksimalno tri gola razlike protiv Leotara.

Široki Brijeg ide u Evropu ukoliko pobijedi u Trebinju, a Željezničar izgubi u Tuzli.

Široki Brijeg ide u Evropu ukoliko slavi s više od tri razlike u Trebinju, a Željezničar odigra neriješeno.

Ukoliko Široki Brijeg slavi tačno tri razlike, a Željezničar odigra neriješeno sa Slobodom, odlučivat će fair-play, odnosno broj žutih kartona.

U narednom kolu sastaju se:

Sloboda - Željezničar

Leotar - Široki Brijeg

Tabela: