Predsjednička utrka
14

Iznenađujuće dobar rezultat trećeplasiranog na izborima u Turskoj, mogao bi imati presudnu ulogu

S. M.
Sinan Ogan
Sinan Ogan
Nakon 65.8 posto prebrojanih glasačkih lističa na turskim predsjedničkim izborima kandidat stranke "Savez predaka" Sinan Ogan dobio je 5,32 posto glasove. U slučaju da nakon svih prebrojanih glasova Recep Tayyip Erdogan dobije manje od 50 posto glasova pobjednik bi mogao zavisiti od podrške Ogana jednom od prva dva kandidata u drugom krugu.

Prema podacima državne agencije Agencije Anadolija Erdogan na spomenutom uzorku ima 51,33 posto glasova, a njegov protivnik Kemal Kilicdaroglu iz CHP-a 42,95 posto. S obzirom na to da se prednost postepeno smanjuje postoji mogućnost da će pobjednika odlučiti drugi krug izbora.

S tim u vezi Ogan je na Twitter profilu napisao da "Jesen dolazi". Ogan, koji se bori protiv Erdogana i Kilicdaroglua, koristio je riječ "Payiz", što na azerbejdžanskom jeziku znači jesen jer Ogan ima azerbejdžanske pretke.

Prema podacima državne agencije Anadolu Agency, on je do sada dobio 5,3 posto glasova uz 51 posto prijavljenih listića.

U većini anketa prije izbora predviđalo se da će dobiti između tri i pet posto glasova. Ako Ogan zadrži svoj dio glasova, to bi povećalo vjerovatnoću drugog kruga između Erdogana i Kilicdaroglua.