Finalna noć
31

Završeno je 67. izdanje Eurosonga

I. S.
Loreen, predstavnica Švedske (Screenshot: RTV SLO)
Loreen, predstavnica Švedske (Foto: RTV SLO)
Finale 67. izdanja muzičkog takmičenja Eurosong održano je večeras u Liverpoolu. Za prvo mjesto borili su se takmičari iz 26 zemalja, a osvojila ga je Loreen iz Švedske. Na Klix.ba mogli ste pratiti live prijenos nastupa.

01:00 Šveđanka Loreen s pjesmom "Tattoo" je pobjednica!

00:09 Počelo je predstavljanje rezultata glasanja.

00:04 Glasanje je završeno.

23:59 Svi učesnici su zajedno otpjevali "You'll Never Walk Alone".

23:49 Izraelka Netta Barzilai, koja je 2018. pobijedila na Eurosongu, izvela je "Right Round".

23:28 Britanski pjevač Sam Ryder zabavlja prisutnu publiku dok traje glasanje.

23:19 Slijedi glasanje. Možete glasati putem aplikacije Eurovision Song Contest, SMS-om, na stranici ESC Vote te pozivom na brojeve predviđene za svaku državu.

23:15 Britanska kantautorica Mae Muller večeras izvodi numeru "I Wrote a Song". Napisala ju je u saradnji s Lewisom Thompsonom i Karen Poole. Ona nastupa posljednja.

23:08 Uvijek originalni članovi Leta 3 iz Hrvatske ponovo su oduševili publiku izvedbom "Mama ŠČ!". Ranije su poručili da je njihova jedina poruka "Neka rat stane". U više navrata iskazali su podršku Ukrajini. U spomenutoj numeri kritikuju Vladimira Putina i njegov režim.

23:06 Slovenski indie rock bend Joker Out izvodi numeru "Carpe Diem". Počeli su s radom 2016. godine i dosad su objavili dva albuma pod nazivima "Umazane misli" i "Demoni".

23:01 Izraelska pjevačica Noa Kirel večeras pjeva "Unicorn". U prvoj polufinalnoj večeri privukla je pažnju i izazovnim plesom, a tako je bilo i večeras. Mnogi su joj dodijelili titulu najzgodnije takmičarke na Eurosongu.

Noa Kirel (Screenshot: RTV SLO)
Noa Kirel (Screenshot: RTV SLO)

22:57 Monika Linkyte s pjesmom "Stay" nastupa pod zastavom Litvanije. Napisala ju je s Crisom Noahom. Govori o tome koliko je važno voljeti sebe i vratiti se sebi.

22:53 Njemački metal bend Lord of the Lost večeras izvodi pjesmu "Blood & Glitter". Sreću su im poželjeli Lordi, koji su 2006. odnijeli pobjedu na Eurosongu.

Chris Harms iz benda Lord of The Lost koji predstavlja Njemačku (Screenshot: RTV SLO)
Chris Harms iz benda Lord of The Lost koji predstavlja Njemačku (Screenshot: RTV SLO)

22:49 Norvežanka Alessandra oduševljava izvedbom singla "Queen of Kings". Ranije je objasnila kako je cilj ove pjesme prikazati moć žena, ali i svih ljudi.

22:45 Ukrajinski duo Tvorchii pjeva "Heart of Steel". Kao što je već poznato, Eurosong se ove godine trebao održati u Ukrajini, ali to nije bilo moguće zbog rata. Andrew Hutsuliak se prethodno zahvalio svima koji su glasali za njih i onima koji se trenutno bore na prvoj liniji fronta protiv ruskih okupatora.

22:40 Pavel Parfeni s pjesmom "Soarele Si Luna" predstavlja Moldaviju. Ranije je kazao kako je zahvalan na pozitivnim reakcijama publike. On je 2021. godine na Eurosongu u Bakuu osvojio 11. mjesto.

22:35 Pjevačica Brunette iz Armenije nastupa pjevajući singl "Future Lover". Hovhannes Movsisyna, izvršni direktor AMPTV-a, izjavio je kako se nada da će Armenija ove godine iznenaditi evropsku publiku svojom jedinstvenom umjetnicom.

Brunette (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)
Brunette (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)

22:28 Belgijanac Gustaph izvodi pjesmu "Because of You". Muzičku karijeru započeo je dok je studirao na Kraljevskom konzervatorijumu u Gentu, u početku koristeći umjetničko ime Steffen.

22:25 Rock bend Voyager s pjesmom "Promise" nastupa pod zastavom Australije. Ova zemlja od 2015. godine učestvuje u Eurosongu. Ukoliko se desi da Voyager pobijedi, morat će odabrati neku evropsku zemlju koja će organizirati takmičenje u njihovo ime.

22:19 Bend Vesna iz Češke pjeva "My Sister's Crown". Frontmenka Patricie Fuxova osnovala je ovu žensku grupu 2016. u čast feminizma, tj. ženske solidarnosti.

22:15 Kaarija iz Finske izvodi "Cha Cha Cha". Prema podacima na stranici Eurovision World, on je drugi na listi favorita za pobjedu na ovogodišnjem izdanju Eurosonga.

22:11 Alika predstavlja Estoniju s pjesmom "Bridges". Ona se od djetinjstva bavi muzikom te je učestvovala u brojnim muzičkim takmičenjima. Neka od njih su: "The Baltic Voice", "New Wave Junior", "Bravo Song Contest", "Kaunas Talent" itd.

Alika (Screenshot: RTV SLO)
Alika (Screenshot: RTV SLO)

22:06 Italijan Marco Mengoni pjeva "Due Vite". Postao je slavan 2009. godine, nakon što je pobijedio u trećoj sezoni italijanske verzije showa "X Factor".

Marco Mengoni (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)
Marco Mengoni (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)

22:03 Albina i Familija Keljmendi predstavljaju Albaniju sa singlom "Duje". Albina je nedavno tokom konferencije za novinare spomenula "veliku Albaniju" i tako dobila brojne kritike.

"Mi smo ista krv, iste nacionalnosti. Kosovo i Albanija su kao brat i sestra i imamo majku koja je 'velika Albanija' i vjerujem da su veoma uzbuđeni. Već smo videli svu ljubav i podršku koju su nam davali ovih dana. Ne znam šta se zaista dešava tamo, ali nadam se da ćemo ih sve vidjeti kada se vratimo tamo", izjavila je.

21:57 Šveđanka Loreen i njena pjesma "Tattoo" su prve na kladionicama. Ova izvođačica i večeras oduševljava publiku upečatljivim nastupom. Odnijela je pobjedu 2012. na Eurosongu u Bakuu, a mnogi smatraju da će pobijediti i ove godine.

21:51 Bianca Paloma, predstavnica Španije, večeras izvodi numeru "Eaea". Muzikom se počela baviti 2013. godine.

21:46 Australski pjevač Andrew Lambou na ovom muzičkom takmičenju nastupa pod zastavom Kipra. "Break a Broken Heart" priča je o tome kako se osobe čije je srce slomljeno ipak uspiju uzdići iz pepela i postati snažnije.

Andrew Lambou (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)
Andrew Lambou (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)

21:41 La Zarra nastupa s pjesmom "Evidement". Ova pjevačica kanadskog porijekla predstavnica je Francuske na ovogodišnjem izdanju Eurosonga. Debitantski singl "Printemps Blanc" objavila je 2016. godine, a postala je slavna kada je 2021. zahvaljujući velikoj popularnosti singla "Tu T'en Iras".

21:36 Luke Black tj. Luka Ivanović predstavlja Srbiju s pjesmom "Samo mi se spava". Tokom ranijeg gostovanja na RTS-u kazao je da ona govori o mantri nacije koja zatvara oči na probleme te poziva ljude da se napokon probude. Mnogi ovo smatraju kritikom političkog režima u Srbiji.

21:31 Poljska pjevačica Blanka pjeva numeru "Solo" u kojoj je opisana loša ljubavna veza kada se samo jedna osoba bori da ona opstane. Ovo je ujedno i poruka svima onima koji se trenutno nalaze u takvoj situaciji - sasvim je uredu biti sam zato što ponekad osoba koju volimo nije dobra za nas.

21:28 Švicarac Remo Forrer predstavlja svoju zemlju s pjesmom "Watergun". Ona govori o nemogućnosti da riješimo konflikte širom svijeta. Remo je izjavio da njegova generacija mora živjeti s posljedicama postupaka koje oni nisu napravili te da ga to frustrira. Singl je opisao kao poziv na mir.

Remo Forret (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)
Remo Forret (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)

21:24 Uslijedio je nastup predstavnice Portugala Mimicat, koja je otpjevala "Ai Coracao". Ranije je navela da su njeni muzički idoli Ella Fitgerald, Ray Charles i Jill Scott.

Mimicat (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)
Mimicat (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)

21:19 Teya i Salena iz Austrije izvode pjesmu "Who The Hell Is Edgar?", koja je satira o muzičkoj industriji i koja kritikuje poteškoće s kojima se susreću tekstopisci, koji su često nedovoljno plaćeni. Teya odnosno Teodora Špirić porijeklom je iz Srbije.

Teya i Salena (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)
Teya i Salena (Screenshot: YouTube/eurovisionsongcontest)

21:08 Na scenu u Liverpoolu izlaze svi takmičari noseći zastave svojih zemalja.

21:00 Noć je počela nastupom Kalush Orchestra. Oni su izveli pjesmu "Stefania" zahvaljujući kojoj je Ukrajina prošle godine odnijela pobjedu. Ovogodišnje izdanje Eurosonga nije bilo moguće organizovati u Ukrajini zbog rata.

U finalu učestvuju: Austrija, Portugal, Švicarska, Poljska, Srbija, Francuska, Kipar, Španija, Švedska, Albanija, Italija, Estonija, Finska, Češka, Australija, Belgija, Armenija, Moldavija, Ukrajina, Norveška, Njemačka, Litvanija, Izrael, Slovenija, Hrvatska i Velika Britanija. Sudeći prema stanju na kladionicama, najveću šansu za pobjedu ima predstavnica Švedske Loreen s pjesmom "Tattoo" (52 posto).