Razgovor za Klix.ba
37

Duraković: Dodikove političke avanture uvijek izlape, očajan je zbog ulaska RS-a u finansijsku krizu

A. Ku.
Duraković: Opozicija u RS pokazuje slabosti i upada u Dodikovu zamku (Foto: Klix.ba)
Duraković: Opozicija u RS pokazuje slabosti i upada u Dodikovu zamku (Foto: Klix.ba)
Predstavnici političkih stranaka u entitetu Republika Srpska danas će u Narodnoj skupštini Republike Srpske potpisati zajedničku izjavu kojom se, između ostalog, tretira državna imovina.

Osim toga, obavezuje se i MUP RS-a da formira posebnu organizacionu jedinicu unutar MUP-a koja će vršiti nadgledanje granice između entiteta.

Riječ je kontinuitetu sunovratne politike koju provodi predsjednik ovog entiteta Milorad Dodik, kaže u razgovoru za Klix.ba Ćamil Duaković, potpredsjednik entiteta RS.

"Dodik granicu destrukcije prema državi pomjera unaprijed i testira puls kako probosanskih političkih stranaka tako i međunarodne zajednice. Potpisivanje izjave koja je najavljena za danas dolazi kao rekacija na stav probosanskih stranaka o državnoj imovini. Taj stav je državnički i ispravan u smislu da državnom imovinom upravlja jedino država BiH i to je jedini put da se to pitanje konačno riješi", kaže Duraković.

Dodaje da umjesto da se i druge stranke u BiH vrate dijalogu na sceni imamo zaoštravanje odnosa. Podsjeća na Dodikove teatralne nastupe u medijima te da je jučer u Donjoj Gradini govorio o ujedinjenju entiteta RS i Srbije.

"Dakle, svjesno se ulazi u eskalaciju. Razlog je taj da je Dodiku teško jer ovaj entitet ulazi u doboku finansijsku krizu dugovanja koja stižu za naplatu u ovoj godinu. Dugovanja koja će stići RS u ovoj godini iznose preko milijardu maraka i onda imamo vidan očaj kod čovjeka koji nažalost upravlja ovim dijelom države", stave je Duraković.

Smatra da Dodik uspješno u sve uvlači opoziciju u RS je im kaže da sw radi o navodno vitalnim pitanjima za ovaj entitet te uspije naći kompromis.

"Tu opozicija ponovo pokazuje svoju slabost i upada u njegovu zamku. Više puta smo svjedočili oko različitih inicijativa koje je Milorad Dodik pokretao, a onda uvlačio opoziciju da potpisuje određene dokumente, kao što je danas slučaj. Ipak, sve što se najavljuje u tom dokumentu neće proći. Jer ono što je Dodik rekao prije tri dana i ono što će danas da se potpiše je upola blaže od njegove najave jer mora postići kopromis između opozicije i vladajućeg SNSD-a", dodaje Duraković.

Kaže da političke avanture i inicijative Milorada Dodika svaki put izlape te da smatra da će i ovaj put biti tako.

"Međutim, u svemu ovome je najgore to što prepadamo građane BiH i nanosimo štetu državi. Mene je dosta ljudi iz dijaspore zvalo koji su zabrinuti, zatim pravimo finansijsku štetu jer se turisti pitaju da li da dođu. BiH nikakva inicijativa u Banjojj Luci neće podijeliti, ali hoće destabilizovati stanje i dodatno nam nanosi štetu koja je već nanesena zbog ove retorike kojoj godinama svjedočimo", kaže Duraković.

Na kraju razgovora naglašava da je iznenađen što međunarodna zajednica ne reaguje jer Dodik prelazi crvenu liniju.

"Zatečen sam da međunarodna zajednica sve ovo nijemo posmatra. Mogu da razumijem da se nisu oglašavali po nekim pitanjima, ali sad je crvena linija pređena. Najavljenoje formiranje MUP-a za nadgledanje neke granice koja je nepostojeća. Da li da se organizuje i MUP s druge strane linije razgraničenja da nadgleda ovaj dio. Žele da prepadaju ljude i građane koji se slobodno kreću unutar BiH, a to se ne bi smjelo tolerisati i smatram da je krajnje vrijeme da dođe do reakcije prema Miloradu Dodiku i njegovoj retorici koja je destruktivna po građane BiH", zaključuje Duraković.