Lendo čeka signal
1

Šta sadrži ponuda SDA za Osmorku? Efendića za federalnog premijera ili neka druga kombinacija

Piše: D. Be.
Foto: Pixsell/Armin Durgut (Foto: I. L./Klix.ba)
Foto: Pixsell/Armin Durgut (Foto: I. L./Klix.ba)
Prije dva dana potpredsjednik FBiH Refik Lendo misteriozno je najavio da će SDA uskoro strankama okupljenim oko Trojke (Osmorka) ponuditi nešto što će im biti prihvatljivo kada je u pitanju formiranje nove Vlade FBiH.

"Ponudit ćemo nešto što je u interesu građana, što bi bilo dobro i prihvatljivo za Osmorku. Ne govorim o premijeru i bilo kojem dijelu kada je u pitanju učešće SDA", naglasio je.

Stranka demokratske akcije (SDA) još nije iznijela svoju ponudu, barem što je javnosti poznato, a kako Klix.ba saznaje, za očekivati je da se to dogodi sredinom iduće sedmice.

Ono što je zanimljivo, a što se može dovesti u ovaj kontekst, jeste nedavno televizijsko gostovanje SDP-ovca Irfana Čengića.

"Možda bi Lendo dao potpis da Semir Efendić bude premijer. Lendo treba dati glas. Nepošteno je od Schmidta što neće da kaže kakve će biti posljedice...", izjavio je, između ostalog, Ćengić.

Kako Klix.ba sada saznaje, jedna od kombinacija koje SDA sprema u ponudi za Osmorku je upravo to - da predsjednik Stranke za BiH Semir Efendić bude premijer nove Federalne vlade, a ne Nermin Nikšić (SDP).

Uz to, SDA se neće odreći učešća u novom sazivu Vlade FBiH, već će tražiti svoj dio kolača kako bi Refik Lendo dao saglasnost za imenovanje vlade. No, SDA bi ovakvom ponudom za Osmorku imala namjeru pokazati da neće insistirati na premijerskoj poziciji.

Šta bi SDA ovim dobila? Bili bi u vlasti, bez svog premijera, ali bi ovim potencijalno mogli unijeti određene nesuglasice i razdor među strankama Osmorke, ali i poremetiti njihove odnose sa HDZ-om Dragana Čovića. Naravno, sve u slučaju da Osmorka pristane na ovaj plan koji se razmatra u centrali SDA.

I predsjednik NiP-a Elmedin Konaković je u četvrtak navečer gostujući na Federalnoj televiziji izjavio da i dalje očekuje ponudu iz SDA.

"Da se desi neko čudo, da ne odbijam apriori, da sačekamo da vidimo šta je ponuda SDA koja je do sada trebala zaista pomoći da BiH ovaj momentum koji ima uhvati i da taj reformski zamah koji ima, jako je važan na nivou entiteta ... Ponudu SDA ćemo čekati da vidimo čega su se to dosjetili", rekao je Konaković.

Domaćim političarima je ostalo još malo vremena za postizanje dogovora. U suprotnom, kako je već i sam najavio, intervenisat će visoki predstavnik Christian Schmidt.

No ono čega se svi pribojavaju jeste zapravo kakva će njegova odluka biti - kratkoročna (po želji HDZ-a) ili dugoročna (po želji Osmorke, SDA...).

I sam potpredsjednik FBiH koji je trenutno glavni akter cijele ove priče, Refik Lendo, smatra da je prihvatljivije da se domaći političari dogovore, nego da visoki predstavnik donosi bilo kakvu odluku. Nedavno upitan šta ako visoki predstavnik donese odluku, kazao je da se ona mora poštivati.