Kup BiH
1

Tok utakmice: Velež - Željezničar 1:0

D. P.
Utakmica je od velike važnosti za oba tima (Foto: G. Š./Klix.ba)
(Foto: G. Š./Klix.ba)
Utakmica Veleža i Željezničara (1:0) odigrana je večeras u okviru polufinala Kupa Bosne i Hercegovine, a u tekstualnom prijenosu možete je uživo pratiti na portalu Klix.ba.

FT - Kraj utakmice!

90+2' - Igrači Veleža izašli su visoko i čuvaju loptu. To je najbolja taktika kako bi vrijeme brže prošlo u posljednjim minutama.

90' - Četiri minute nadoknade.

86' - Malo je ostalo do kraja utakmice. Svi igrači Veleža stoje na svojoj polovini i to daje rezultat jer Željezničar ne može do neke šanse.

83' - Hendikep za Plave pošto se povrijedio mladi Šehić. Beka je u igri zamijenio Jašarević.

81' - Željezničar preskače igru i sredinu terena te pokušava centaršutevima pronaći nekog u napadu. Za ovih 80 minuta to nije prolazilo, niti je donosilo prilike.

78' - Sudija Bandić dao je znak da se igra nastavi, vjetar je pomogao da se raskloni dim s terena.

75' - Kraći prekid utakmice u ovim trenucima. Najvatreniji navijači Veleža priredili su bakljadu, a to je donijelo gust dim na teren stadiona Rođeni pa je smanjena vidljivost.

71' - Nova izmjena kod Plavih. Mulalić nema više šta da čeka pa je uveo i napadača Armina Hodžića umjesto Sulejmana Krpića.

68' - Mekić je sjajno istrčao nazad i stigao Anđušića koji je u kontri išao sam na golmana Željezničara. Izvrstan potez veznjaka Želje kojim je možda i spasio gol.

67' - Jedino opravdanje za ovako lošu partiju oba tima u nastavku može biti veliki ulog. Nijedna od ekipa ne želi srljati kako ne bi prije revanš susreta imala negativan rezultat.

65' - Sada i žuti karton na drugoj strani. Šehić je faulirao Lauša s leđa i opravdano dobio javnu opomenu.

62' - Edis Mulalić je uveo najboljeg igrača s klupe, a to je Joseph Amoah. Ušao je u igru umjesto Andrije Drlje, kojeg nismo ni vidjeli skoro večeras.

Foto: G. Š./Klix.ba
Foto: G. Š./Klix.ba

61' - Edo Vehabović dobija žuti karton zbog klizećeg starta s leđa nad Santosom.

60' - Sada jedan nesporazum u odbrani Željezničara kojeg je pokušao iskoristiti Šikalo, ali je Bender uspio na vrijeme uhvatiti loptu.

55' - Nevjerovatno, ali još uvijek nemamo nijedan pokušaj na obje strane u drugom poluvremenu.

49' - Čekamo prva uzbuđenja u nastavku. Velež se povukao, Željezničar kontroliše igru, ali nema ozbiljnijih prilika.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme.

HT - Kraj prvog poluvremena!

41' - Drljo je pokušao atraktivnim volej udarcem, ali lopta odlazi daleko preko gola.

40' - Pet minuta do odlaska na odmor. Iako nismo gledali spektakl, možemo biti zadovoljni jer je bilo sadržajno u prvom dijelu večerašnje utakmice.

37' - Izveli su Plavi još jedan korner, ali je golman Hadžikić i više nego siguran.

31' - Dvije nevjerovatne prilike za Željezničar unutar jedne minute. Prvo je Zvonić izblokirao šut Santosa koji je, čini se, išao u mrežu, a onda je nakon kornera golman Hadžikić nevjerovatnim refleksom spasio Rođene ponovo nakon udarca Santosa, ovoga puta iz peterca.

30' - Konačno šansa za Plave! Šehić je odlično probio po lijevoj strani i ubacio na vrh šesnaesterca za Štilića, ali njegov udarac iz prve odlazi u korner nakon bloka.

27' - Nakon vrlo obećavajućeg starta, nekoliko prilika i vodećeg gola domaćina, u ovim trenucima ništa se ne dešava na stadionu Rođeni. Zatišje, ali se nadamo da će biti pred buru.

23' - Željezničar je potpuno "prestao" igrati nakon primljenog gola. Edis Mulalić mora pod hitno pronaći način da razdrma svoju ekipu ukoliko ne želi poraz večeras.

19' - Haskić šutira s distance, ali daleko od gola Plavih. Velež bolji nakon postignutog gola, čini se da su gosti u šoku.

17' - Hrkać je prvi igrač sa žutim kartonom zbog faula na sredini terena.

12' - Šansa za Haskića nakon kornera. Golman Bender je proletio u prazno, ali je napadač Veleža šutirao daleko preko gola Željezničara.

10' - Odličan početak utakmice u Vrapčićima. Gosti su krenuli ofanzivnije, ali su primili gol u prvom pravom napadu Rođenih. Nadamo se uzbuđenjima i u nastavku.

8' - GOOOOL! Velež vodi pogotkom Šikala. Mladi nogometaš je iskoristio katastrofalnu reakciju odbrane Željezničara. Šikalo je iskoristio prodor Anđušića, uzeo mu loptu i pogodio nebranjeni dio gola Plavih.

6' - Prva prilika na utakmici. Štilić fantastično vanjskim dijelom kopačke šalje loptu za Santosa, Brazilac izlazi sam pred golmana Veleža, ali Hadžikić izbacuje u korner.

4' - Lopta u prve četiri minute kontinuirano u posjedu gostiju s Grbavice. Dva ubačaja uhvatio je golman Veleža Hadžikić.

1' - Pobjegao je Santos u prvoj minuti odbrani Veleža, a Zvonić izbacuje u korner.

1' - Počeo je susret. Sretno akterima s obje strane u nadi da ćemo gledati uzbudljivu nogometnu predstavu.

20:28 - Glavni sudija Antoni Bandić iz Gruda izveo je nogometaše oba tima na teren. Utakmica će uskoro početi.

20:27 - Utakmicu će iz VIP lože pratiti i selektor nogometne reprezentacije BiH Faruk Hadžibegić.

20:26 - Rođeni će imati veliku podršku domaćih navijača, dok gostujućih nema zbog dobro poznatih razloga.

Montažna tribina na kojoj su trebali biti smješteni gostujući navijači (Foto: G. Š./Klix.ba)
Montažna tribina na kojoj su trebali biti smješteni gostujući navijači (Foto: G. Š./Klix.ba)

20:25 - Uslovi nisu idealni kao što je to bilo možda prije desetak dana u Mostaru, pošto je trenutna temperatura osam stepeni. Ipak, igrači će igrati u odličnim uvjetima i nema razloga da ne vjerujemo u kvalitetan meč večeras.

20:21 - U prvoj polufinalnoj utakmici Nogometaši Zrinjskog ostvarili su kapitalnu prednost u odnosu na Tuzla City. Mostarci su s 3:0 riješili gostovanje na Tušnju i već se mogu smatrati prvim finalistom, iako predstoji da se odigra revanš susret Pod Bijelim Brijegom.

20:15 - Na kraju su iz FK Velež postupili kako im je Nogometni savez BiH naredio, a to je da oslobode dio tribine iza gola, odnosno 5 posto ukupnog kapaciteta, za gostujuće navijače. Međutim, na tom mjestu je više pripadnika specijalne policije nego gostujućih navijača koji nisu imali vremena da organizuju gostovanje. Odluka je na stranici Nogometnog saveza BiH objavljena u posljepodnevnim satima.

20:12 - Utakmica je imala ne toliko željenu uvertiru. Iz FK Velež pripremili su ograđeni "kavez" na montažnoj tribini za gostujuće navijače, na što Željini Manijaci nisu pristali.

U međuvremenu je Nogometni savez BiH procijenio da su uvjeti na toj montažnoj tribini neadekvatni, ali je bilo kasno da najvatreniji navijači Željezničara krenu na gostovanje. U predstojećem prilogu pogledajte kako izgleda kavez gdje su trebali biti smješteni navijači Željezničara.

20:08 - Ne treba ni naglašavati koliko je ovaj meč važan za oba tima. Velež i Željezničar vode mukotrpnu borbu za plasman u Evropu kroz Premijer ligu, a Kup je dodatna šansa za oba tima. Eventualni trofej značio bi i siguran plasman u Evropu.

20:05 - Poznati su sastavi za večerašnji spektakl.

FK Velež: Hadžikić, Domić, Hrkać, Zvonić, Zeljković, Hasanović, Vehabović, Šikalo, Lauš, Anđušić i Haskić.

Na klupi su: Bogdanović, Ćuković, Dejanović, Pršeš, Mućaj, Wallace, Sijamija, Hadžić i Lea'i.

FK Željezničar: Bender, Galić, Drina, Cocalić, Šehić, Hodžić, Mekić, Drljo, Štilić, Santos i Krpić.

Na klupi su: Karić, Hajdarević, Kosorić, Haračić, Bekrić, Beća, Amoah, Jašarević i Hodžić.

20:05 - Poštovani čitatelji portala Klix.ba, dobro došli u tekstualni prijenos utakmice polufinala Kupa Bosne i Hercegovine između Veleža i Željezničara. Susret se igra na stadionu Rođeni s početkom u 20:30.