Odluka nije konačna
0

Sud u Zagrebu proglasio nezakonitim dokazom finansijsko vještačenje u slučaju "Veliki Agrokor"

T. K.
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
Finansijsko vještačenje u slučaju "Veliki Agrokor" proglašeno je nezakonitim dokazom, ustvrdilo je optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda.

Ova odluka je objašnjena tako što je ova sudska instanca navela da izvještaj nije napravila nezavisna poljska revizorska kompanija KPMG već njena hrvatska podružnica, čiji su vještaci u sukobu interesa jer su radili i za Agrokor u vrijeme vanredne uprave.

Na njemu se temelji optužnica protiv Ivice Todorića i 12 osoba za izvlačenje blizu 160 miliona eura iz nekadašnjeg koncerna Agrokor. Vještačenje će, prema toj odluci suda, biti izuzeto iz predmeta protiv Todorića, ali odluka nije konačna jer Državno odvjetništvo ima pravo žalbe.

Advokat Anto Nobilo, koji u postupku brani nekadašnju direktoricu u Agrokoru Pirušku Canjugu, kazao je da se današnjom odlukom optužnog vijeća vještačenje proglašava nezakonitim i izdvaja iz spisa.

Nobilo je podvukao da je glavni razlog za izdvajanje taj što je Ismet Kamal radio vještačenje u manjoj mjeri, dok su veći dio radili zaposlenici KPMG Hrvatska koji su radili za privremenu upravu Agrokora i za to bili plaćeni.

Advokati optuženih u aferi Agrokor duže vrijeme tvrde da je Kamalov vještački nalaz, koji je državu koštao 8,6 miliona kuna, nezakonit.

"Vještak mora biti neutralan i nepristran", poručio je Nobilo.

Prije donošenja ove odluke, novinarima se obratio i prvookrivljeni bivši vlasnik Agrokora Ivica Todorić koji je rekao da očekuje pobjedu kakva god odluka bila.

"Oni to sve stavljaju u ladicu, ali se informacije sve više otvaraju", kazao je Todorić prije početka sjednice optužnog vijeća.