BiH između Rusije i EU
0

Košarac insistira da Vijeće ministara razmatra projekat gasovoda Istočne interkonekcije

S. Š. U.
Ministar vanjske trgovine insitira da Vijeće ministara razmatra Istočnu interkonekciju (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine insitira da Vijeće ministara razmatra Istočnu interkonekciju (Foto: I. L./Klix.ba)
Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac uputio je urgenciju Vijeću ministara BiH da na dnevni red naredne sjednice uvrsti zaključenje međudržavnog ugovora između BiH i Srbije o izgradnji Istočne nove interkonekcije.
Nakon što je prije nekoliko dana na energetskom summitu u Trebinju najavio da će vlasti Republike Srpske istrajati u realizaciji projekata Buk Bijela i Istočna interkonekcija, sada Košarac traži da Vijeće ministara na sljedećoj sjednici razmatra zaključenje međudržavnog ugovora o izgradnji gasovoda Istočna nova interkonekcija na sjednici zakazanoj za 30. mart.

Kako prenosi Srna, Košarac insistira da se to pitanje prioritetno razmotri ističući kako je "opravdano postaviti pitanje da li su pojedine političke strukture iz Federacije BiH, možda po nalogu Zapada, dobili zadatak da usporavaju proces".

Košarac inače tvrdi da BiH u energetskim projektima može imati ulogu koordinatora jer smatra da je energetika u nadležnosti entiteta, iako njegovo institiranje da Vijeće ministara razmatra potpisivanje međudržavnog ugovora sa Republikom Srbijom o novom gasovodu kroz koji bi do BiH dolazio ruski gas i koji bi isključivo služio interesima manjeg bh. entiteta, pokazuje da ipak zna da administrativna jedinica nižeg reda nema nadležnosti za potpisivanje bilo kakvih ugovora između dvije države.

Iako se ovaj projekat pokušava umotati u lijepe tvrdnje o tome da se njime stvara energetska stabilnost BiH, treba istaći da bi isključivo jedan dio naše zemlje od njega imao koristi, kao i da nas takve inicijative udaljavaju od članstva u Evropskoj uniji što je navodno težnja novog sastava Vijeća ministara, budući da je zadatak BiH uskladiti se sa evropskom vanjskom i sigurnosnom politikom.

Jedan dio te politike, jesu i sankcije Rusiji zbog agresije na Ukrajinu te postepeno smanjenje ovisnosti o ruskom gasu.

Vlasti u RS-u su već osnovale preduzeće Gas Res čija je namjena regulirati tržište gasa, a ono je navedeno u Prednacrtu međudržavnog ugovora Srbije i BiH za čije potpisivanje Košarac i njegov SNSD žele ucijeniti ostale partnere u državnoj vlasti.

Da li će Vijeće ministara popustiti pred ucjenama SNSD-a ili će prevladati razum koji će insistirati da se nastavi raditi na Južnoj interkonekciji, ali bez osnivanja novog preduzeća te na usvajanju državnog zakona o gasu, ostaje da se vidi.