Podrivanje Dejtona
34

Amerikanci na crnu listu stavili i direktora agencije iz RS-a jer je uzurpirao državnu imovinu

S. Š. U.
Dragan Stanković, direktor RUGIPP-a
Dragan Stanković, direktor RUGIPP-a
Američki State Department danas je donio odluku kojom je na crnu listu stavio Dragana Stankovića, direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske (RUGIP) zbog ometanja ili prijetnje implementaciji Dejtona.

U obrazloženju odluke navedeno je da je Stanković kao vršilac dužnosti direktora, a kasnije i direktora Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove Republike Srpske vodio agenciju odgovornu za Zakon o nepokretnoj imovini te da je direktno doveo u pitanje ustavni poredak BiH, koji podriva Dejtonski mirovni sporazum.

Ističu da se Dejtonskim mirovnim sporazumom iz 1995. godine, koji uključuje današnji Ustav BiH i koji nastavlja biti osnova za strukturu vlasti u BiH, država sastoji od dva entiteta: Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Republike Srpske.

Posebno je naglašeno da je Zakonom o imovini RS izvršena uzurpacija državne vlasti BiH nad državnom imovinom koja se nalazi u RS kršeći odluke Ustavnog suda BiH, Ustav BiH i zabranu raspolaganja državnom imovinom iz 2005. godine koju je nametnuo Ured visokog predstavnika.

"U svojim javnim izjavama o zakonima o imovini, koje su podudarne sa izjavama predsjednika RS-a pod sankcijama SAD-a Milorada Dodika i drugih lidera RS-a, Stanković je tvrdio da država nema ovlasti nad nepokretnom imovinom koja se nalazi u RS-u. Ustavni sud BiH je 22. septembra 2022. godine zaključio da je zakon o imovini, kao i njegovi prethodnici, u suprotnosti sa Ustavom BiH, koji je u cijelosti priložen kao Aneks IV Dejtonskog mirovnog sporazuma", istakli su.

Zbog toga su SAD Stankovića danas imenovale kao odgovorno lice ili saučesnika u opstrukcijama provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma.