Zaostali meč 17. kola
1

Velež i Zrinjski danas igraju veliki derbi Mostara, besmislena odluka NS BiH ujedinila navijače

K. H.
Mostarski derbi između Veleža i Zrinjskog igra se danas na stadionu Rođeni u okviru 17. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine.
Današnji meč, odlukom Nogometnog saveza Bosne i Hercegovine, igrat će se bez prisustva gostujućih navijača Zrinjskog, a najvatreniji navijači Veleža, popularni Red Army, ostali su dosljedni ranijim izjavama i odlučili su da ni oni neće biti na tribinama.

"Pokušaj ubijanja svega što nas veže za stadion se nastavlja od strane NS BiH i njihovih produženih ruka, gdje 'takmičarska komisija' odbija prihvatiti stečene uslove za prijem gostujućih navijača. U ovom slučaju je to derbi, koji potpuno gubi navijački smisao bez navijača oba kluba na stadionu i same atmosfere koju ta utakmica nosi. Postupak ostaje isti kao i prethodnu domaću utakmicu, dakle nastavlja se bojkot. Po ko zna koji put možemo se samo zapitati zbog koga se nogomet uopšte igra? Sloboda navijačkom pokretu", poručili su Red Army.

Ovo je drugi ovosezonski derbi u Mostaru, gdje i jedna i druga ekipa ulaze s novim trenerima koji su do sada napravili dosta dobre rezultate. Velež je u drugoj polusezoni ostvario četiri pobjede, po dvije u Premijer ligi BiH i Kupu BiH, baš kao i Zrinjski, pa nema sumnje da će utakmica biti izuzetno kvalitetna.

Trener Veleža Nedim Jusufbegović kaže kako je radostan da ovaj derbi plijeni veliku pažnju javnosti, kako i treba da bude, te je izrazio nadu kako će proteći u dobroj atmosferi i da će se njegovi igrači prikazati u najboljem izdanju.

"Definitivno ulazimo u jednom dobrom raspoloženju nakon rezultata koji su po nas bili zadovoljavajući. Pripremali smo se i radili da takvi budu. Što se tiče igrača prije svega nadamo se da će derbi proteći u dobroj atmosferi i da ćemo biti dostojni derbija i utakmice i očekujemo da se prezentiramo na najbolji mogući način uz sav respekt prema protivniku", kazao je Jusufbegović.

Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić ističe kako mu je ovo prvi derbi, ali da se atmosfera osjeti u gradu i samoj momčadi te naglašava kako se radi o specifičnoj utakmici, jer gradski derbi ima posebnu težinu.

"Favoriti ne postoji bez obzira na trenutnu formu i stanje na tablici. Moram reći da Velež ovo proljeće igra izuzetno dobro i uz nas su najbolja momčad proljeća. To je momčad koja teži igri. Ima par izuzetno dobrih i opasnih pojedinaca i zaista nas čeka zahtjevna utakmica. Siguran sam da će stadion biti ispunjen do posljednjeg mjesta i da će biti dopadljiva i dobra utakmica", kazao je Rendulić.

Zrinjski je uoči ove utakmice na prvom mjestu Premijer lige BiH sa 45 osvojenih bodova, devet više od Širokog Brijega i Borca, pa će tako danas imati šansu da se dodatno odlijepi na prvom mjestu i napravi veliki korak ka tituli prvaka. S druge strane, Velež je na petom mjestu sa 30 osvojenih bodova, dva manje od Željezničara koji je četvrti.

Meč između Veleža i Zrinjskog igra se s početkom u 18 sati, a na portalu Klix.ba moći ćete pratiti tekstualni prijenos ovog meča. Direktan prijenos će osigurati Arena Sport.