Analiza igara
26

U kakvoj su formi Zmajevi: Džeko bez gola dva mjeseca, Hadžibegića raduju igre defanzivaca

E. B.
(Foto: A.L. / Klix.ba)
(Foto: A.L. / Klix.ba)
Selektor nogometne reprezentacije Bosne i Hercegovine Faruk Hadžibegić će u srijedu objaviti spisak igrača na koje računa u prvim utakmicama kvalifikacija za Evropsko prvenstvo protiv Islanda i Slovačke.

Reprezentacija Bosne i Hercegovine će u prvom meču kvalifikacija 23. marta dočekati selekciju Islanda, a tri dana poslije će gostovati u Slovačkoj.

Već se okvirno zna i spisak igrača koji konkurišu za status reprezentativaca s obzirom da je Hadžibegić najavio kako neće praviti drastične rezove.

Naravno, posao mu je otežan zbog povreda igrača koji su trebali dobiti poziv, prije svih Miralema Pjanića.

Što se tiče golmana, Hadžibegić je definitivnim odlaskom Vladana Kovačevića pod zastavu Srbije ostao samo na tri imena - Ibrahimu Šehiću, Kenanu Piriću i Vladimiru Vasilju.

Šehić je jučer kao kapiten predvodio svoj Konyaspor u remiju kod Giresunspora i sačuvao je svoju mrežu netaknutom (0:0), Pirić je također proveo 90 minuta čuvajući mrežu AEK Larnace protiv Paralimnioua (3:1), dok je Vasilj nastavio briljirati i pomogao svom St. Pauliju da savlada Paderborn u gostima (2:1).

Selektora mogu radovati izdanja stubova odbrane naše reprezentacije.

Sead Kolašinac i Anel Ahmedhodžić briljiraju u svojim klubovima.

Kolašinac je sinoć pogodio za pobjedu Marseillea na teškom gostovanju u derbiju kod Rennesa rezultatom 1:0, a to je za našeg igrača bio četvrti pogodak u sezoni, čime je srušio lični rekord. Najviše golova (tri) do sada imao je u posljednjoj sezoni u Schalkeu prije odlaska u Arsenal. U kakvoj je formi naš lijevi bek govori podatak i da se našao na naslovnici L'Equipea.

Kolašinac je u velikoj formi
Kolašinac je u velikoj formi

Ahmedhodžić je nedavno sa Sheffield Unitedom izbacio Tottenham iz FA Cupa, a u posljednjem kolu protiv Blackburna nije igrao zbog kartona, a njegov izostanak se itekako osjetio s obzirom da je njegova ekipa izgubila rezultatom 1:0.

Hadžibegić bi mogao imati velikih problema na drugoj štoperskoj poziciji, jer za mjesto Ahmedhodžićevog partnera u centru naše odbrane konkurišu Dennis Hadžikadunić i Siniša Saničanin koji ne igraju u svojim klubovima.

Hadžikadunić još nije odigrao ni minute za Mallorcu, dok Saničanin nije igrao posljednjih mjesec dana u Partizanu.

No, Hadžibegić bi probleme u odbrani mogao riješiti pozivanjem nogometaša Osijeka Adriana Leona Barišića. Barišić, koji je devet puta nastupio za U21 reprezentaciju naše zemlje, briljira u Osijeku, a u posljednjem susretu protiv Dinama jučer je bio jedan od najzaslužnijih za bod (1:1) svoje ekipe na Maksimiru.

Eldar Ćivić i Adnan Kovačević također ne igraju u Ferencvarošu, dok su naši Amar Dedić i Jusuf Gazibegović pretplaćeni na 90 minuta u dresovima Salzburga i Sturma, kao i Pirićev saigrač iz kiparskog AEL-a Hrvoje Miličević.

Što se tiče veznog reda, Hadžibegića mogu radovati izdanja pojedinih nogometaša.

Amir Hadžiahmetović se odmah nametnuo u Bešiktašu, a nakon što se oporavio od povrede, jučer je odigrao svih 90 minuta u pobjedi nad Ankaragucuom (2:1).

Rade Krunić je također nezamjenjiv u postavi Milana, a posljednji susret protiv Fiorentine je preskočio zbog kartona. Koliko je važan za igru Stefana Piolija govori podatak da je Milan poražen nakon tri uzastopne pobjede.

Gojko Cimirot igra redovno u belgijskom Standardu, što se ne može reći za Sanjina Prcića (ukupno 44 minute u posljednja tri susreta Strasbourga), Amera Gojaka (13 minuta za Ferencvaroš u posljednjih mjesec i po), Dinu Hotića (116 minuta u posljednja dva mjeseca za Cercle Brugge) i Vladana Danilovića koji u drugoj Portugalskoj ligi nije igrao u posljednjih tridesetak dana.

Uz Hadžiahmetovića, Krunića i Cimirota, jedini naš vezni igrač koji standardno igra u svom klubu je Amar Rahmanović koji redovno počinje utakmice za ruski Krilja Sovjetov i zaslužuje se naći na spisku, baš kao i 20-godišnji talentovani veznjak Rome Benjamin Tahirović koji je do sada igrao u pet mečeva Serije A, no u posljednjih pet susreta Jose Mourinho mu nije davao šansu.

Što se tiče napadača, Hadžibegića treba pomalo brinuti to što Edin Džeko nije postigao gol puna dva mjeseca, no makar je u takmičarskoj formi jer redovno igra za svoj Inter, a i navikli smo da za reprezentaciju Džeko igra na mnogo većem nivou nego u klubovima, te ne trebamo sumnjati da će biti tako i ovaj put.

Džeko nije dao gol dva mjeseca, ali u njega ne trebamo nikada sumnjati (Foto: EPA-EFE)
Džeko nije dao gol dva mjeseca, ali u njega ne trebamo nikada sumnjati (Foto: EPA-EFE)

Ermedin Demirović je jedan od ključnih nogometaša Augsburga, a prekjučer je asistirao u gostujućoj pobjedi kod Werdera (2:1).

Said Hamulić polako, ali sigurno kuca na vrata prvog tima Toulousea. U posljednje tri utakmice ulazio je u igru i mogao biti biti zanimljiva opcija za napad Zmajeva.

U fenomenalnoj formi je i Miroslav Stevanović koji je prije četiri dana bio strijelac u Kupu Švicarske za svoj Servette.

Haris Duljević je izgubio mjesto prvotimca u Hansi, te je u posljednja dva susreta 2. Bundeslige ulazio u igru s klupe za rezervne igrače. U posljednjem meču zaradio je i povredu, te se vjerovatno neće naći na spisku selektora Hadžibegića.

Luka Menalo se također bori za svoju minutažu u Dinamu, no to mu ne uspijeva od ruke. On je u 2023. godini sakupio samo 106 minuta u dresu zagrebačkog kluba.

Hadžibegića može radovati to što su se dvojica naših reprezentativnih napadača Smail Prevljak redovno igra za Eupen, a u posljednjem susretu belgijskog prvenstva bio je strijelac u gostujućem porazu od Union SG-a (2:1), baš kao i Kenan Kodro koji je pogodio u pobjedi Fehervara nad Vašašom (2:1).

Odličnu formu mogao bi krunisati pozivom i jedan igrač iz Premijer lige BiH. Radi se o najboljem strijelcu naše lige Nemanji Bilbiji koji je nastavio golgeterski niz i u ovog godini. Tako je nakon gola protiv Sarajeva u prvom kolu proljetnog dijela premijer lige postigao i hat-trick glavom u jučerašnjem duelu protiv Posušja.

Nažalost, na listi povrijeđenih igrača koji su proteklih godina imali status reprezentativaca su Miralem Pjanić, Muhamed Bešić i Mateo Sušić, te oni sasvim sigurno neće dobiti pozive.

Hadžibegić će spisak Zmajeva saopćiti na konferenciji za medije u srijedu u 11 sati, a vidjet ćemo da li će se još neki igrač mimo nabrojanih naći na njemu.