Nakon plenarne sjednice
39

Galić o zabrani primjene Zakona o imovini RS-a: Mjera je donesena zbog mogućih štetnih posljedica

S. Š. U.
Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić (Foto: T. S./Klix.ba)
Predsjednica Ustavnog suda BiH Valerija Galić održala je danas press konferenciju nakon održane plenarne sjednice na kojoj se odlučivalo o zahtjevima za donošenje privremene mjere zbog spornog Zakona o imovini RS-a.
Danas je Ustavni sud održao plenarnu sjednicu elektronskim putem samo samo jednom tačkom dnevnog reda te je sud donio odluku o privremenoj mjeri kojom se odgađa primjena Zakona o nepokretnoj imovini RS-a kojom je usvojio zahtjeve koje su podnijeli članovi Predsjedništva BiH Denis Bećirović i Željko Komšić, 11 zastupnika u Predstavničkom domu i pet delegata u Domu naroda BiH.

Odluka će biti objavljena u Službenom glasniku BiH i službenim glasnicima entiteta.

"Ovo je odluka samo o privremenoj mjeri do donošenja konačne odluke u ovom predmetu. Vagajući argumente za i protiv, sud je ipak odlučio da argumentacija za donošenje privremene mjere ima više razloga s obzirom da iako novi zakon koji je donesen ima neke drugačije odredbe u odnosu na zakone koje je prethodnodno donosio zaknodavac u RS-u i koji je Ustavni sud poništavao, jasno vam je da se radi o izuzetno složenim i teškim pitanjima. Ustavni sud je ocijenio da postoje razlozi da se ova privremena mjera donese i sa aspekta pravne sigurnosti i aspekta štetnih posljedica implementacijom i početkom primjene ovog zakona", kazala je predsjednica Ustavnog suda Valerija Galić.

Istakla je da odluka nije donosena jednoglasno, jer je sudija Zlatko Knežević dao izjavu o neslaganju i o razlozima je upoznao Ustavni sud.

Komentirala je Galić i odgovor koji Ustavnom sudu BiH treba dostaviti Narodna skupština Republike Srpske u vezi sa spornim Zakonom o nepokretnoj imovini RS-a.

"Imaju rokovi kada će trebati dati odgovore, tako da sigurno na plenarnoj sjednici koja je zakazana za 23. i 24. mart neće se stići razmatrati o ovom predmetu u meritumu. Svi su zahtjevi spojeni zbog istog činjeničnog pravnog pitanja kao i zahtjevi za privremenoj mjeri", kazala je Galić.

Istakla je da nije bilo pritisaka na Ustavni sud i da se radi o procjeni sud, no da je bilo medijskih pritisaka koji ne utječu na odluke.

"Odgovorno to tvrdim, vama je poznato da je visoki predstavnik produžio svoju odluku od ranije i on je u tom nalogu istakao da ta njegova ranija odluka ostaje na snazi dok Ustavni sud ne odluči u ovom predmetu. Neovisno od toga mi smo odlučili kako smo odlučili. Do sada nikada Ustavni sud kada su u pitanju predmeti iz apstraktne kontrole koji se razmatraju na plenarnoj sjednici, odnosno predsjednik Ustavnog suda BiH nije donosio privremenu mjeru, kao ni Veliko vijeće", objasnila je Galić.

Trenutno se priprema zakazivanje naredne plenarne sjednice i odluka o temi državne imovine neće moći biti donesena tada u meritumu zbog proceduralnih odnosa.

Odgovorila je predsjednica Ustavnog suda BiH i zašto još uvijek nije odlučeno u predmetu člana Predsjedništva BiH Željka Komšića u vezi sa nametnutim amandmanima na Ustav FBiH i Izborni zakon visokog predstavnika u BiH Christiana Schmidta.

"Nema nekih posebnih razloga. Ustavni sud je procijenio u tom momentu i već je skoro bila pripremljena plenarna sjednica i procijenili smo da nema potrebe donošenja privremene mjere. NIje presudan broj sudija Ustavnog suda jer se odluke donose većinom od ukupnog broja. Mi smo započeli raspravu u predmetu Komšić, ali se zaista radi o složenim pitanjima da smo odlučili da nastavimo raspravu. Nije bilo uslova da se odlučuje o konačnoj odluci", odgovorila je Galić.