Popunjavanje pozicija
85

Džakula pred kraj mandata raspisao interni oglas za 30-ak rukovodećih pozicija u UIO-u

G. M.
Miro Džakula (Foto: H. M./Klix.ba)
Miro Džakula (Foto: H. M./Klix.ba)
Agencija za državnu službu Bosne i Hercegovine raspisala je interni oglas za popunjavanje radnih mjesta državnih službenika u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO). Oglas je raspisan na zahtjev UIO-a.

Oglas, koji se odnosi na brojne rukovodeće pozicije u Upravi, raspisan je 27. februara a krajnji rok za prijave je 7. mart.

Ovim oglasom traže se šefovi brojnih odsjeka, poput Grupe za evropske integracije, Odsjeka za carinsko-upravni postupak, Odsjeka za upravljanje ljudskim potencijalima, Odsjeka za prinudnu naplatu, grupa za prinudnu naplatu u RC Sarajevo i RC Mostar, Odsjeka za tarifu, vrijednost i porijeklo, Grupe za postupak provoza itd.

Traže se i šefovi carinskih ispostava Šamac, Bosanski Brod, Donji Svilaj u RC Banja Luka, Doboj itd. Pogledajte sve pozicije za koje je raspisan oglas:

Zanimljivo je da je oglas raspisan na samom kraju mandata direktora Mire Džakule (HDZ), pa se postavlja pitanje da li se to čini kako bi se na vrijeme popunile pozicije prije dolaska novog rukovodstva.

Osim toga, riječ je o internom oglasu što znači da su pozicije namijenjene kadrovima koji već rade u Upravi za indirektno oporezivanje.

Podsjetimo da još nije dogovoreno ko će biti novi direktor UIO-a. Najprije je tu poziciju sebi "prisvojio" SNSD, ali je potom i SDP iskazao jak interes da predloži direktora. Konačan dogovor još nije postignut, barem prema onome što se zna u javnosti.

Uprava za indirektno oporezivanje je od ključne važnosti za finansijski sistem BiH, jer prikuplja novac od PDV-a i akciza, te ih potom raspoređuje nivoima vlasti. Ovi prihodi su od ključne važnosti za funkcioniranje budžeta na državnom, entitetskom i drugim nivoima vlasti u BiH.