Nisu se pokolebali
57

Koje su članice UN-a glasale protiv povlačenja ruskih snaga iz Ukrajine i kakav to signal šalje

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
UN su 141 glasom za sedam protiv uz 32 suzdržana glasale za poziv Rusiji da se odmah i bezuslovno povuče iz Ukrajine, što je znak da se međunarodna zajednica nije pokolebala u svojoj odlučnosti da osudi ruske postupke.
Sveukupno, 141 zemlja je izrazila podršku rezoluciji. Protiv je bilo sedam — Rusija, Bjelorusija, Sjeverna Koreja, Sirija, Mali, Eritreja i Nikaragva.

U posljednjem glasanju koje je obavljeno neposredno nakon što je Rusija pripojila republike na istoku Ukrajine, Rusija je osuđena sa 143 prema pet uz sa 35 suzdržanih, od čega je većina njih u Africi.

Nakon proglašenja rezultata prolomio se aplauz.

Rusija je naporno radila na pokušaju da okonča svoju izolaciju ukazujući na štetu koju je Zapad nanio sipanjem oružja u regiju ili ukazujući na rastuću krizu gladi za koju je okrivila zapadne sankcije.

Ministar vanjskih poslova Ukrajine Dmitri Kuleba rekao je da je glasanjem za današnju rezoluciju Generalne skupštine UN-a 141 država članica UN-a jasno je stavila do znanja da Rusija mora prekinuti svoju nezakonitu agresiju.

"Teritorijalni integritet Ukrajine mora biti vraćen. Godinu dana nakon što je Rusija pokrenula svoju invaziju u punom obimu, globalna podrška Ukrajini i dalje je snažna", poručio je Kuleba.