Obavijestili parlament
26

Bradara i Stojanović: Ipak nije postignut dogovor o izboru (pot)predsjednika FBiH

S. Š. U.
Bradara i Stojanović obavijestili Parlament FBiH o procesu izbora (pot)predsjednika Federacije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Bradara i Stojanović obavijestili Parlament FBiH o procesu izbora (pot)predsjednika Federacije (Foto: I. Š./Klix.ba)
Zastupničkom domu Parlamenta FBiH podnesen je zahtjev Lidije Bradare (HDZ) i Igora Stojanovića (SDP) za odlučivanje o tome ko će biti predsjednik, a ko potpredsjednik FBiH iako su njih dvoje jučer tvrdili da je dogovor o tome postignut.
Naime, Bradara i Stojanović su uputili zahtjev uz dokumentaciju iz koje je vidljivo da dogovor o izboru predsjednika i potpredjendika FBiH "nije u potpunosti postignut".

Od Zastupničkog doma se traži da donese konačnu odluku o tome ko će od troje kandidata, Bradara, Stojanović ili Refik Lendo (SDA) kao potvrđeni kandidati biti predsjendik, a ko potpredsjedici Federacije BiH.

Podsjetimo da su jučer Bradara i Stojanović kazali kako su se dogovorili da HDZ-ova kandidatkinja bude predsjednica, a Stojanović potpredsjednik FBiH iako na tom sastanku nije prisustvovao Lendo.

Podsjećamo da je Izborni zakon BiH propisao proceduru kojom:

"Tri kandidata izabrana u skladu s članovima 9.13 do 9.18 ovog Zakona odlučuju između sebe koji od njih će obnašati funkciju predsjednika. Ukoliko se dogovor ne postigne, o tome će odlučivati Predstavnički dom".

Osim toga, nije jasno ni kako Bradara i Stojanović mogu predložiti Zastupničkom domu imenovanje predsjednika/potpredsjednika ako još uvijek nije ni održan sastanak na kojem bi se sva tri potvrđena kandidata o tome dogovorili.